40 de cursuri universitare online oferite gratuit prin initiativa paneuropeana MOOC

online_educationParteneri din 11 țări și-au unit forțele pentru a lansa inițiativa paneuropeană MOOC (Massive Open Online Courses, cursuri online deschise și în masă), cu sprijinul Comisiei Europene. MOOC sunt cursuri universitare online care oferă acces la o educație de calitate, de acasă. Aproximativ 40 de cursuri, care acoperă o mare varietate de subiecte, vor fi disponibile, în mod gratuit, în 12 limbi diferite. Inițiativa este condusă de Asociația europeană a universităților de învățământ la distanță (European Association of Distance Teaching Universities – EADTU) și reunește în principal universități deschise. Partenerii sunt situați în următoarele țări: Franța, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Rusia, Turcia și Israel. Informații detaliate despre această inițiativă și despre cursurile propuse sunt disponibile pe portalul http://www.openuped.eu/.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, salută noua inițiativă: „Este vorba de o noutate interesantă, care sper că va oferi acces la educație pentru zeci de mii de studenți și va stimula școlile și universitățile să adopte metode de predare mai inovatoare și mai flexibile. Mișcarea MOOC s-a dovedit deja populară, în special în SUA, însă lansarea sa la nivel paneuropean va marca trecerea la un nou nivel. Aceasta reflectă valorile europene precum echitatea, calitatea și diversitatea, iar partenerii participanți oferă garanția unui învățământ de calitate înaltă. Considerăm că această inițiativă este un element central al strategiei de a crește accesul la educație pe care Comisia o va lansa în această vară.”

Profesorul Fred Mulder, președintele grupului de lucru al EADTU privind educația deschisă și președinte în cadrul UNESCO pentru resursele educaționale deschise, conduce inițiativa. „Avem multe de oferit în Europa, explorând pe deplin posibilitățile create de revoluția MOOC, însă cu o perspectivă mai largă asupra deschiderii educației. Scopul nostru este de a răspunde nevoii de a avea un sistem de învățământ superior mai accesibil, care plasează cursantul în centrul acțiunii sale. Cursurile MOOC europene vor oferi materiale de studiu individual de calitate și vor asigura o punte între învățarea informală și învățământul formal. O parte dintre cursuri vor oferi credite oficiale, care vor fi luate în considerare pentru obținerea unei diplome universitare, de exemplu. În plus, prețuim diversitatea, atât lingvistică, cât și culturală”, a adăugat Mulder, care a fost rector al Open Universiteit din Țările de Jos între 2000 și 2010.

Dl Will Swann, președintele EADTU, a declarat: „De decenii, universitățile deschise europene și partenerii lor oferă un învățământ și metode de învățare de cea mai înaltă calitate tuturor celor interesați. Inițiativa MOOC paneuropeană demonstrează pasiunea noastră colectivă pentru continuarea procesului de inovare. Dorim să lărgim gama de cursuri propuse de partenerii inițiali și vom fi bucuroși să ni se alăture noi parteneri din lumea întreagă care împărtășesc ideile noastre și practicile noastre pentru un învățământ superior flexibil și reactiv.”

Context

Dna Vassiliou, împreună cu prof. Mulder și dl Swann, președintele EADTU, vor lansa inițiativa MOOC europeană printr-o conferință de presă internațională organizată de Open Universiteit din Țările de Jos, care va avea loc joi, 25 aprilie (11:00-12:00 CET) și care va fi difuzată pe internet. Acestora li se va alătura dl Xavier Prats Monné, director general adjunct al direcției de educație și cultură a Comisei. Puteți urmări evenimentul online la: www.ou.nl/moocs. Jurnaliștii care doresc să participe la discuții trebuie să se înregistreze în prealabil pe acest site.

Informații privind cursurile

Cursurile acoperă domenii care merg de la matematică la economie, de la competențe informatice la comerț electronic, de la schimbări climatice la patrimoniu cultural, de la responsabilitatea socială a întreprinderilor la Orientul Mijlociu modern și de la învățarea limbilor la scrierea de ficțiune. Fiecare partener oferă cursuri prin intermediul propriei platforme de învățare, cel puțin în limba sa națională. În prezent, se poate alege dintre cele 11 limbi ale partenerilor (a se vedea lista de mai jos), plus limba arabă.

Cursurile pot fi urmate fie într-o perioadă fixă, fie oricând, în ritmul propriu al studentului. În general, acestea cuprind între 20 și 200 de ore de studiu. Toate cursurile pot fi recunoscute, în urma absolvirii lor obținându-se un certificat de absolvire, un atestat sau un certificat de credite care poate fi luat în considerare pentru obținerea unei diplome universitare. În acest ultim caz, studenții trebuie să plătească pentru certificat, costurile variind între 25 și 400 de euro, în funcție de amploarea cursului (numărul de ore de studiu) și instituție.

Parteneri de lansare și contacte

TR Universitatea Anadolu

Cengiz Hakan Aydin / +90 222 3201304 sau +90 532 2372821 (mobil)

LT Universitatea de tehnologie Kaunas

Gytis Cibulskis / +37 037300611 sau +37 068238080 (mobil)

FR Ministerul învățământului superior și al cercetării

Anne Boyer

RU Universitatea de stat de economie, statistică și informatică din Moscova

Maria Tatarinova / skype – mary1621

NL Open Universiteit din Țările de Jos

Marga Winnubst / +31 45 5762646

IL Universitatea deschisă din Israel

Naama Eliyahu / +972 52 7448889

ES Universidad Nacional de Educación a Distancia

Dr. Timothy Read / +34 619 292 575

PT Universidade Aberta

Dr. Antonio Teixeira / +351 963 055965

IT Università Telematica Internazionale UNINETTUNO

Nicola Paravati / +39 3393366208

UK The Open University

Open University Media Relations / +44 1908 654316

SK Universitatea de tehnologie slovacă din Bratislava (FEI)

Prof. Peter Ballo / +421 260291516 sau +421 904879370

UE EADTU

Darco Jansen / +31 6 1482 9106

Acest parteneriat informal le permite instituțiilor să colaboreze pentru a oferi acces la cursuri MOOC în întreaga Europă și chiar și în afara granițelor sale.

Printre membrii EADTU care plănuiesc să se alăture inițiativei se numără: Universitatea deschisă din Cipru, DAOU/Universitatea Aarhus (Danemarca), Universitatea Tallinn (Estonia), Universitat Oberta de Catalunya (Spania), FIED Fédération Interuniversitaire de l’Enseignement à Distance (Franța), Universitatea deschisă din Grecia, AGH-Universitatea de Știință și Tehnologie Centrul de Învățământ Online (Polonia), Universitatea Maria Curie Sklodowska (Polonia) și Universitatea din Ljubljana (Slovenia).

Alți potențialii parteneri interesați să se alăture pot contacta EADTU.

Informații privind deschiderea educației

Comisarul Vassiliou și vicepreședintele Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală, vor lansa noua inițiativă a Comisiei – „Deschiderea educației” – în această vară. Scopul acesteia este de a promova utilizarea TIC și a resurselor educaționale deschise la toate nivelurile de învățământ, pentru a le oferi generațiilor actuale și viitoare de studenți competențele de care au nevoie.

Asociația europeană a universităților de învățământ la distanță

EADTU este o rețea instituțională formată din zece universități europene de învățământ deschis la distanță/online, 14 asociații naționale de universități tradiționale care oferă învățământ la distanță/online pentru studenții din afara campusului și două universități cu învățământ combinat, în campus și online. Activitățile EADTU sunt sprijinite prin acțiunea Jean Monnet, care face parte din programul de învățare pe tot parcursul vieții al UE.

util: Portalul OpenupEd

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene