La nivel mondial există 372 de bariere comerciale, înregistrându-se o creștere de 10 % în 2016
Exportatorii europeni au raportat o creștere de 10 % a numărului de bariere comerciale cu care s-au confruntat în 2016. La sfârșitul anului trecut erau mai mult de 372 de astfel de bariere în peste 50 de destinații comerciale la nivel mondial. Cele 36 de obstacole create în 2016 ar putea afecta exporturile UE, a căror valoare se ridică, în prezent, la aproximativ 27 de miliarde EUR.
În conformitate cu Raportul privind barierele în calea comerțului și a investițiilor dat publicității astăzi de Comisia Europeană, anul trecut aceasta a reușit, datorită strategiei sale eficace privind accesul la piață, să elimine 20 de obstacole diferite în calea exporturilor europene.
Cu privire la acest raport, comisarul UE pentru comerț, dna Cecilia Malmström a declarat: „Putem vedea cu claritate faptul că flagelul protecționismului este în creștere. Protecționismul are un impact negativ asupra întreprinderilor europene, dar și asupra lucrătorilor acestora. Este îngrijorător faptul că statele care fac parte din G20 mențin cel mai mare număr de bariere comerciale. La viitorul summit G20 din Hamburg, UE îi va îndemna pe lideri să treacă la fapte și să se opună protecționismului. Europa nu va asista impasibilă la acest fenomen și nu va ezita să utilizeze instrumentele de care dispune atunci când constată că sunt țări care nu respectă regulile.”
Statele care fac parte din G20 figurează în prima linie a țărilor care au creat cel mai mare număr de obstacole în calea importurilor. În fruntea listei sunt Rusia, Brazilia, China și India. Majoritatea noilor măsuri protecționiste raportate în 2016 au apărut, de asemenea, în Rusia și India, urmate de Elveția, China, Algeria și Egipt.
Comisia apără cu fermitate întreprinderile europene împotriva tendințelor protecționiste crescânde. Eforturile Comisiei au dat rezultate concrete în 2016. Comisia a reușit reinstituirea condițiilor comerciale normale în 20 de cazuri diverse care au afectat exporturile UE, în valoare de 4,2 miliarde EUR. Coreea de Sud, China, Israel și Ucraina se află în fruntea listei țărilor în care UE a reușit să elimine barierele.
Sectorul produselor alimentare și al băuturilor, sectorul autovehiculelor și al produselor cosmetice au beneficiat cel mai mult de pe urma acțiunilor recente ale UE. Printre exemplele pe care le menționăm se află China care, după o intervenție a UE, a suspendat cerințele privind etichetarea care, în caz contrar, ar afecta exporturile de produse cosmetice din UE, în valoare de 680 de milioane EUR; Coreea a fost de acord să alinieze dimensiunea locurilor din automobile cu normele internaționale, în timp ce Israel a permis întreprinderilor din UE să solicite eliberarea autorizației de introducere pe piață și să își exporte produsele farmaceutice.
Informații utile
Registrul de plângeri privind barierele în calea comerțului
Baza de date privind accesul pe piaţă
Buletinul informativ privind politica comercială a UE
Sursa: Comunicat de presă al CE