Mobilitatea tinerilor, o oportunitate pentru a învăța
Comisia Europeană a prezentat la 27 martie a.c. o inițiativă în cadrul programului Erasmus+ care sprijină în continuare dobândirea de competențe și mobilitatea tinerilor europeni.
Denumită „Move2Learn, Learn2Move” iniţiativa va permite ca cel puţin 5.000 de tineri să călătorească în altă ţară din UE de o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Această iniţiativă punctuală, care este legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus, este în concordanţă cu două priorităţi centrale ale Comisiei Europene: de a se concentra din nou asupra tineretului şi de a facilita mobilitatea cetăţenilor UE, în special mobilitatea cu emisii scăzute.
Inițiativa „Move2Learn, Learn2Move” are la bază o idee avansată de Parlamentul European în anul 2016. Ea va fi pusă în aplicare prin intermediul eTwinning, cea mai mare rețea din lume a cadrelor didactice. Parte a programului Erasmus+, aceasta le permite profesorilor și elevilor din toată Europa să elaboreze proiecte împreună prin intermediul unei platforme online.
Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Bazându-se pe succesul platformei eTwinning, această inițiativă va permite tinerilor să descopere și acumuleze experiențe în țări și culturi diferite din întreaga Europă. Ea va constitui un nou exemplu de reușită a programului Erasmus, care împlinește 30 de ani și al cărui scop este de a reuni oamenii și de a-i ajuta să-și dezvolte sentimentul identității europene.”
Inițiativa va fi accesibilă tuturor claselor cu studenți în vârstă de 16 ani și mai mari din școlile care participă la eTwinning. Acestea sunt invitate să precizeze dacă doresc să obțină bilete de călătorie gratuite care vor fi acordate pentru cele mai bune proiecte eTwinning realizate în fiecare țară participantă. Incluziunea socială va fi un criteriu important în selectarea celor mai bune proiecte. După stabilirea câștigătorilor, aceștia vor putea călători din luna august 2017 până în luna decembrie 2018, la o dată pe care o vor alege ei. Studenții vor putea călători în grup, în cadrul unei excursii școlare, sau individual, în funcție de decizia părinților și a cadrelor didactice.
Dimensiunea incluzivă
„Incluziunea transformă sala de clasă în mapamond, iar mapamondul în sala noastră de clasă.”
În termeni obișnuiți, incluziune înseamnă să te asiguri că nimeni nu este abandonat. Incluziunea este responsabilitatea tuturor, nu o „favoare”. Având în vedere diversitatea tot mai mare a societăților europene, se impune un accent tot mai pregnant pe promovarea incluziunii și a valorilor comune, precum și o reacție pozitivă față de diversitate. În acest demers, educația joacă un rol primordial, însă nu poate fi percepută izolat de aspectele sociale, culturale, politice, istorice, ecologice și economice. Rolul său principal ar trebui completat și susținut de alte sfere ale politicilor publice. Incluziunea este parte a unor strategii mai ample prin care sprijinul oferit individual se combină cu strategiile de combatere a abandonului școlar și cu o educație fundamentată pe o viziune pozitivă asupra diversității. Mai mult despre acest aspect aici .
Transport ecologic
Toate mijloacele de transport, operatorii și liniile disponibile pot fi selectate, luând în considerare criteriile de durabilitate și punctele de plecare și de destinație ale studenților participanți. Unii operatori susțin inițiativa prin oferirea de rabaturi speciale participanților. Acești operatori sunt: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling și Westbahn. Comisia invită și alți operatori să se alăture inițiativei.
Informații utile:
Fișă informativă: Inițiativa „Move2Learn, Learn2Move”
Sursa: Comunicat de presă al Comisiei Europene