Calcularea populației rezidente a unui stat membru UE

populatieParlamentul a aprobat un set unic de reguli pentru colectarea și compilarea datelor statistice privind populația în statele membre UE. Date coherente la nivelul UE sunt necesare, printre altele, pentru calcularea voturilor pentru majoritatea calificată în Consiliul de Miniștri și pentru calcularea drepturilor naționale la anumite finanțări UE. Setul de reguli va fi detaliat acum în discuții informale cu Consiliul.

Noile reguli presupun ca statele membre UE să ofere Comisiei Europene date privind populația “rezidență în mod obișnuit”, adică populația care a locuit într-un stat membru de rezidență cel puțin un an sau care a venit cu intenția de a locui cel puțin un an. Comisia cere asigurări că fiecare rezident va fi numărat o singură dată.

Propunerea stabilește reguli comune care să permită statelor membre să culeagă date statistice de bună calitate, utile pentru pregătirea politicilor europene, pentru calcularea voturilor pentru majoritatea calificată în Consiliu și pentru stabilirea unor drepturi la anumite finanțări europene. În momentul de față, statele membre au propriile lor metode de definire și culegere a datelor demografice și statistice și de comunicare a acestor date către Comisie.

Raportorul Csaba Sógor (EPP, RO) a votat împotriva textului adoptat motivând că vor penaliza statele membre cu mulți cetățeni care locuiesc în străinătate. Un amendament prin care se cerea ca aceste date să nu fie utilizate pentru calcularea voturilor pentru majoritate calificată în Consiliu, a fost respins.

Clauza de revizuire

Comisia trebuie să raporteze Consiliului și Parlamentului impactul acestor reguli, la fiecare cinci ani.

Ce urmează?

Deși Parlamentul a aprobat propunerea amendată, votul asupra rezoluție legislative care cuprinde regulile a fost amânat la cererea președintei Comisiei pentru muncă și afaceri sociale, Pervenche Berès (S&D, FR), care a cerut mai mult timp pentru discuții informale cu Consiliul în scopul de a obține un acord în prima lectură.

sursa: Biroul de informare al Parlamentului European