Relațiile UE – Turcia: Comisia Europeană propune modernizarea uniunii vamale

La 21 decembrie, Comisia Europeană a solicitat Consiliului un mandat pentru a lansa discuții cu Turcia pentru a moderniza uniunea vamală UE-Turcia, care există de 20 de ani.

Modernizarea relațiilor comerciale dintre UE și Turcia este o componentă esențială a eforturilor depuse de UE și Turcia în vederea aprofundării relațiilor dintre ele în domenii-cheie de interes comun identificate în cadrul Reuniunii la nivel înalt UE-Turcia din 29 noiembrie 2015 și în Declarația UE-Turcia din 18 martie 2016. Prin această propunere, Comisia continuă să îndeplinească angajamentele pe care și le-a asumat.

Modernizarea uniunii vamale pentru a reflecta actualele relații comerciale dintre UE și Turcia ar aduce beneficii economice substanțiale pentru ambii parteneri.

În contextul evoluției mediului economic și al creșterii semnificative a schimburilor comerciale dintre UE și Turcia, uniunea vamală care a intrat în vigoare în 1996 este din ce în ce mai puțin capabilă să facă față provocărilor timpurilor actuale în ceea ce privește integrarea comercială. Primul dialog economic la nivel înalt dintre UE și Turcia, desfășurat în luna aprilie a anului curent, a subliniat potențialul său de modernizare. Modernizarea și extinderea uniunii vamale ar putea deschide noi oportunități pentru întreprinderile din UE în sectorul agroalimentar și în sectoarele serviciilor, precum și pe piața achizițiilor publice. Respectarea democrației și a drepturilor fundamentale va fi un element esențial al acordului.

Comerț-Servicii-Investiții directe Uniunea Europeană-Turcia în perioada 2013-2015

ue_turcia_comert_investitii_servicii

Turcia este al 5-lea cel mai mare partener al UE în comerțul cu mărfuri. Valoarea schimburilor comerciale bilaterale cu mărfuri a crescut de peste patru ori din 1996 și, în prezent, valoarea acestora se ridică la 140 de miliarde EUR anual. UE are un bilanț pozitiv, de 17 miliarde EUR. Pentru Turcia, UE este cel mai important partener comercial, reprezentând 41 % din comerțul extern al Turciei. În plus, două treimi din investițiile străine directe (ISD) în Turcia provin, în prezent, din UE.

În plus față de uniunea vamală cu UE, Turcia a semnat acorduri de liber schimb cu EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb), Israel, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Croația, Bosnia-Herțegovina, Tunisia, Maroc, Autoritatea Palestiniană, Siria, Egipt, Georgia, Albania, Muntenegru, Serbia, Chile, Iordania și Liban.

Informații suplimentare

Relațiile comerciale dintre UE și Turcia

Sursa: Comunicat de presă al Comisiei Europene