Expoziția de fotografie Swedish Dads a avut săptămâna aceasta deschiderea în Timișoara. Aceasta expoziție prezintă modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal. Creșterea copilului a fost în mod tradițional responsabilitatea femeilor, însă un număr tot mai mare de tați din Suedia au început să vadă avantajele concediului pentru creșterea acestora, cât și pentru dezvoltarea unor relații strânse cu ei, de la o vârstă fragedă.
Expoziția este deschisă pentru public în fiecare zi între orele 10:00 și 00:00 pe toată durata lunii noiembrie și este expusă la Casa Artelor – Strada Episcop Augustin Pacha 8, Timișoara, începând cu 26 octombrie 2016, fiind un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București, Centrul FILIA și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Intrarea la expoziție este liberă.
La vernisaj au participat Secretarul de Stat al Ministerului Muncii, doamna Oana Țoiu, Președinta Centrului FILIA, doamna Andreea Bragă, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, domnul Sorin Predescu, Manager de formare în cadrul Centrului de Excelență pentru Promovarea Femeii, domnul Vasile Moldovan și Șeful adjunct al Ambasadei Suediei în România, domnul Alexander Peyre. Aceștia au vorbit despre importanța egalității de gen asumată de către noi toți, în viața de zi cu zi, și despre cadrul legislativ din România care ar trebui să susțină și să încurajeze egalitatea atunci când vine vorba de concediul de maternitate/paternitate, combaterea violenței în familie predominant asupra femeilor, educația în familie și accesul la oportunități.
Înainte de vernisaj, Ambasada Suediei împreună cu Centrul FILIA și cu susținerea Inspectoratului Școlar Timiș au organizat vizite din partea liceelor din Timișoara pentru a viziona expoziția. Tinerii timișoreni au putut afla despre oportunitățile de studiu din Suedia unde învățământul superior este gratuit și au dezbătut despre diferența dintre așteptările și responsabilitățile baieților și fetelor în diferite domenii: viața profesională, școală, relații, familie și cum văd aceștia rolul bărbatului comparat cu rolul femeii.
Tinerii au punctat multe aspecte importante pentru egalitatea dintre sexe precum accesul egal la oportunități, educația în familie și comunicarea fiind cel mai des menționate, respectul pentru cel de lângă tine și importanța de a conștientiza influența celor din jur, care nu este întotdeanua benefică, încrederea în sine fiind antidotul cel mai bun pentru a contracara constrângerile societății. Aceste constrângeri și așteptări sunt create de noi toți, iar acestea pot fi schimbate doar prin conștientizare și combaterea inegalității prin diferitele ei forme.
Proiectul fotografic Swedish Dads a avut un impact extraordinar și s-a răspândit în întreaga lume. A fost publicat sub forma unui album foto cu texte în limba engleză, de către Bävman însuși, care ulterior a câștigat numeroase premii pentru fotografiile sale, printre care World Press Photo, Poy, un premiu de la Sony, de la UNICEF, NPPA și alte câteva premii suedeze de renume.
Expoziția urmărește analizarea motivelor pentru care acești tați au decis să rămână acasă, având grijă de copii, mai mult decât majoritatea taților din întreaga lume. Ce a însemnat acest lucru pentru ei, cum le-au fost afectate relațiile, atât cu partenerii lor, cât și cu copiii, dar și ce așteptări au avut ei în prealabil?