Care sunt atu-urile Timișoarei – orașul Capitală Culturală Europeană în 2021?

radu-bercan-shutterstock-com-ref2

În contextul european al încrederii scăzute în capacitatea instituțiilor democratice europene și a sistemului de învățământ de a susține cauza unei Europe unite, puternice, echitabile pentru toți cetățenii ei, dar și cu un puternic angajament pe plan global, proiectul timișorenilor vine să aducă speranță și acțiune. Nu prin discursuri, ci printr-o strategie angajantă a întregii comunități.

Uneori, marile schimbări încep la colţ de stradă. În 1884, Timişoara a fost primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică. În 1989, scânteile Revoluţiei împotriva regimului Ceauşescu s-au aprins pe străzile Timişoarei. În 2021, dorim să fim Capitala Europeană a Culturii pentru a putea împărtăşi aspiraţiile noastre cu restul Europei. Ne propunem să punem în mişcare energia civică. Pornind de la puternica metaforă a luminii, dorim să «exportăm» valorile în care credem în alte oraşe din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisă, vizionară în rândul cetăţenilor. Sloganul campaniei este esenţa mesajului nostru: Luminează oraşul prin tine!”, astfel începe dosarul final de candidatură al Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Radiind în toate straturile societății timișorene, dinspre comunitățile românești, sârbe, maghiare, șvabe, dar și ebraice, arabe etc. spre regiunea Banat – spațiul transfrontalier și spre întreaga Europă, zecile de programele culturale propuse de proiectul timișorean abordează teme de actualitate – INTERCULTURALITATEA, MULTICONFESIONALITATEA si ANTEPRENORIATUL.

Între acestea, Peisaje de lumină – un laborator *de lumină* pentru experimente interdisciplinare și inovații, Mega Bega – o călătorie în timp și istorie prin teatru, film, muzica si landart, pornind de la factorul civilizator al apei, Spații vii de arhitectură și design, Incubatoare de energie constând în tabere de creație și organizarea de noi spații expoziționale în clădirile vechi ale Timișoarei, cu accent pe lumină și tehnologie, Spațiile vii sunt o serie de proiecte de inovare urbană prin spectacole multimedia, aplicații smartcity, expoziții sau spectacole interactive. Lista continuă cu o mulțime de proiecte propuse de partenerii proiectului.

O serie de investiții din sectorul public vor susține proiectele propuse, iar valoarea se ridică la peste 123 milioane euro.

fonduri2021-sectorul-public

 

Pentru a vedea cum vor fi cheltuiți acești bani, accesați Dosarul de candidatură Timișoara2021.

Unul din atu-urile Timisoarei este că e cel mai accesibil oraș românesc prin transport rutier, dar și aerian. Zece capitale europene sunt accesibile cu mașina: Timișoara se află la 3 ore distanță de Budapesta, la 2 de Belgrad și între 6 si 8 ore de Bratislava, Viena, Sofia, Skopje, Zagreb, București, Praga sau Ljublijana. Curse zilnice de autobuz fac legătura cu alte 210 orașe europene. Mai mult, se înmulțesc  destinațiile de pe Aeroportul Internațional Timișoara. Exista deja un număr de zboruri low-cost spre București și destinații europene, mult mai accesibile tuturor cetățenilor, iar numărul și diversitatea acestora va crește în următorii ani.

legaturi-aeriene-regiune

 

Finalul proiectului, prezintă mărturia echipei de proiect și declarația de continuare a misiunii asumate de Asociația Timișoară Capitală Culturală Europeană 2021:

”Călătoria noastră CEaC a început în anul 2010. De-a lungul procesului de candidatură ne-am schimbat mult. Am străbătut un drum lung de la nesiguranță și patriotism local, la evaluarea onestă a situației orașului nostru. Uneori a fost dureros. A trebuit să privim obiectiv problemele stringente din spatele aparențelor. Curajul ne-a fost insuflat de implicarea multor activiști, artiști și experți, susținuți cu loialitate de liderii noștri politici și economici. Am construit o organizație independentă, respectată și suținută condusă de femei, pregătită să implementeze proiectul.”

Link-uri utile:

Dosarul de candidatură Timișoara2021
Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana