Bruxelles, 29 iulie 2016
Europenii văd imigrația și terorismul ca provocările majore cu care se confruntă UE în acest moment, și sprijină prioritățile politice ale Comisiei Europene. Acestea sunt două rezultate cheie ale ultimului sondaj Eurobarometru Standard, publicate astăzi. Sondajul a fost efectuat între 21 și 31 mai 2016, în 34 de țări și teritorii (state UE și țări candidate).
Imigrația și terorismul sunt văzute ca fiind provocările majore cu care
se confruntă UE:
Întrebând cetățenii despre principalele lor preocupări, imigrația rămâne în topul celor mai frecvent citate probleme cu care se confruntă UE (48%, -10). Terorismul (39%, 14) rămâne cel de-al doilea element citat frecvent, după o creștere bruscă de la sondajul precedent din toamna anului 2015. Este cu mult înaintea situației economice (19%, -2), starea finanțelor publice a Statelor Membre (16%, -1) și șomajul (15%, -2). Imigrația este preocuparea numărul unu pentru UE în 20 de state membre, iar printre primele două preocupări în toate țările, cu excepția Portugaliei. Terorismul este preocuparea numărul unu în opt state membre și printre primele două preocupări în toate țările, cu excepția Greciei.
Sprijin acordat priorităților politice ale Comisiei Europene:
Ca și în sondajul anterior din noiembrie 2015, există o aprobare a temelor prioritare stabilite de Comisia Europeană.
– În ceea ce privește problema migrației, 67% dintre europeni declară că sunt în favoarea unei politici europene comune în domeniul migrației. Aproape șase europeni din zece (58%) sunt pozitivi în legătură cu migrația persoanelor din alte state membre ale UE. Cu toate acestea, aceeași proporție este negativă în legătură cu imigrația persoanelor din afara UE.
– 79% dintre europeni sunt în favoarea “liberei circulații a cetățenilor UE care pot trăi, muncii, studia și face afaceri oriunde în UE”. Majoritățile de respondenți susțin libera circulație în toate țările, de la Marea Britanie (63%), la Letonia (95%). În plus, cei mai mulți europeni privesc libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor în cadrul UE, ca fiind realizarea cea mai pozitivă a UE (56%), alături de pacea între statele membre (55%).
– Europenii văd UE ca pe un actor global: 68% cred că vocea UE contează în lume.
– În ceea ce priveşte investițiile în cadrul UE, 56% dintre europeni sunt de accord că banii publici ar trebui să fie utilizaţi pentru a stimula investițiile din sectorul privat la nivelul UE.
– 56% dintre europeni sunt, de asemenea, în favoarea unei piețe unice digitale în cadrul UE.
– Energie, 70% dintre europeni sunt în favoarea unei politici energetice comune între statele membre ale UE.
– Sprijinul pentru moneda euro rămâne stabil (55% în UE în ansamblu, 68% în zona euro). Există un sprijin majoritar pentru moneda unică în 22 de state membre, inclusiv toate cele care aparțin zonei euro.
– Sprijinul pentru un acord de schimb liber și de investiții între UE și SUA este opinia majoritară în 24 de state membre. Per total, 51% dintre respondenții din UE sunt de acord.
Încrederea în UE este mai mare decât încrederea în guvernele naționale; Cetățenia UE stă fermă
Numărul europenilor care spun că au încredere în Uniunea Europeană a crescut până la 33%. Nivelul mediu al încrederii în guvernele naționale, este stabil la 27%.
O proporție neschimbată a europenilor (38%) declară că au o imagine neutră a UE. Numărul europenilor care spun că au o imagine pozitivă a UE se ridică la 34%, în timp ce 27% au o imagine negativă.
Numărul de cetățeni care spun că vocea lor contează în UE rămâne stabil la 38% (-1 punct), menținând același impuls pozitiv observat de la alegerile europene din 2014.
Două treimi dintre europeni (66%, + 2) consideră că sunt cetățeni ai UE. Acest punct de vedere este împărtășit de majorităţile de respondenți din 26 de state membre.
Context
Eurobarometrul Standard al primăverii 2016, a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe, între 21 și 31 mai 2016. Un total de 31,946 de persoane au fost intervievate în statele membre ale UE și în țările candidate .
Factsheet România 2016
Principalele preocupări ale românilor sunt sănătatea și securitatea socială (37%), urmate de șomaj (25%), situatia economica (23%) și costul crescând al vieții (24%), pensii (21%), educație (14%) și taxe (10%).
Românii și europenii în ansamblu consideră că cele mai mari provocări ale Europei, în acest moment, sunt terorismul și migrația.
Încrederea românilor în Uniunea Europeană (47%) este mai mare decat media UE28 (33%), în timp ce încrederea în Parlamentul național este mult mai mică (14% față de media europeană de 28%). Încrederea în guvernul național este de 24%, apropiată de media UE de 28%.
Românii se simt mai puțin europeni (59% față de media europeană de 66%), însă doresc să știe mai multe despre UE și despre drepturile lor ca cetățeni ai Uniunii.
[1] 28 Uniunea Europeană, statele membre (UE ), cinci țări candidate (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Muntenegru, Serbia și Albania) și Comunitatea Cipriotă Turcă din partea țării, care nu este controlată de guvernul Republicii Cipru.
sursa: Comisia Europeană – Comunicat de presă