Cele 10 filme, care au fost pe gustul panoului de selecţie al Premiului Lux Film, reprezintă una dintre cele mai diverse selecții portretizate vreodată în cei 10 ani al Premiului Lux.
Într-adevăr, acest an marchează cea de-a 10-a aniversare al Premiului Lux Film, iar cele 10 filme dezvăluite cu ocazia festivalului reprezintă interesul nostru de a accepta o varietate neprevăzută de genuri şi tonuri din toate colţurile Europei.
Filmele în ordine alfabetică:
- À peine j’ouvre les yeux (Abia am deschis ochii), Leyla Bouzid, Franța, Tunisia, Belgia, Emiratele Arabele Unite
- O poveste de dragoste siriană, Sean McAllister, Regatul Unit
- Cartas da Guerra (Scrisori de rărboi), Ivo M. Ferreira, Portugalia
- Krigen (Un război), Tobias Lindholm, Danemarca
- L’avenir (Lucruriile ce vor urma), Mia Hansen Love, Franța, Germania
- La Pazza Gioia (Fericire nebună), Paolo Virzi, Italia, Franța
- Ma vie de Courgette (Viața mea ca Zucchini), Claude Barras, Elveția, Franța
- Sieranevada, Cristi Puiu, România, Franța
- Suntan, Argyris Papadimitropoulos, Grecia, Germania
- Toni Erdmann, Maren Ade, Germania, Austria, România
Mai mult despre cele 10 filme…
4 dintre filme se concentrează asupra conflictelor sau curentelor revoluţionare contemporane.
„Abia am deschis ochii” ne duce de-a lungul Mării Mediterane şi ne prezintă o generaţie tanără blocată între speranţă şi iubirea pentru ţară şi între represiune si disperare.
„O poveste de dragoste siriană” este singurul documentar al selecţiei. Filmat pe o perioadă de 5 ani, este o remarcabilă și umană portretizare, ce te pune in pantofii unei familii care trăieşte în timpul revoluţiei siriene şi al războiului, devenind apoi refugiaţi. Portretizează lupta pentru menţinerea integrităţii şi pentru menţinerea speranţei pentru generaţiile viitoare.
„Scrisori de război” este o oglindă poetică, înduioşătoare şi intensă a patrimoniului nostru colonialist, un caleidoscop uman al războiului angolez, din punctul de vedere schimbător al unui doctor sensibil, care trebuie să păstreze legătura cu soţia lui însărcinată care se află încă in Portugalia. Este un film epistolar, alb-negru, emoţionant şi inspiraţional, care merită văzut.
„Un război” este remarcabilul nominalizat danez la Oscar din ultimul an, şi pune la îndoială limitele prezenței internaţionale în Afganistan, dar nu în exclusivitate. Se adresează, de asemenea, efectelor războiului pe toate nivelele: armata şi localnicii, soţiile, familile de acasă, copiii. Şi cu o sobrietate clinică, se angrenează în unele probleme etice foarte profunde legate de standarde duble de război .
Aceste frumoase filme, dedicate problemelor globale curente, sunt echilibrate cu puţin mai mult umor, dar la fel de provocatoare.
Pentru dulcea-amară şi plăcuta animaţie stop motion „Viața mea ca Zucchini”, al doilea film animat care a apărut vreodată în selecţia Lux în ultimii 10 ani. Descoperită şi apreciată la cele două săptamani ale directorilor, pană la frumoasa şi emoţionanta portretizare a caracterelor feminine din “Lucrurile ce vor urma” și “Fericire nebună”. În ambele filme, femeia este forţa conducătoare ale acestor drame inteligente, elegante şi amuzante.
În aceeași categorie, “Toni Erdmann”, aclamat dar surprinzător nu şi premiat la ultimul Festival de film Cannes, este o reprezentare perfectă a efectului culturii manageriale asupra relaţiilor sociale, dar și plină de situaţii comice şi scandaloase.
În acest cinic val umoristic al filmelor Lux, mai avem, de asemenea, “Sierenevada”, care poate fi considerată o comedie îmbracată în dramă, fiind pentru mai mult de două ore și jumatate, un film foarte serios, care se adresează politic, dar plin de criticism usturător asupra omului şi a relaţiilor politice.
Ultimul dar nu cel din urmă, “Suntan”, un film al varstei mijlocii, care va reuşi să scoată un zambet de la toţi spectatorii de peste 35 de ani. Un zambet aspru şi cinic.
Două lung-metraje inspirate din cărţi : “Scrisori de război” este bazat pe cartea lui Antonio Lobo Antunes, în timp ce primul lung-meatraj de Claude Barras, “Viața mea ca Zucchini”, unde o vedem pe talentata Celine S. adaptează scenariului cărţii “Autobiografia unui Zucchini” de Gilles Paris.
3 regizori femei : Leyla Bouzid, Mia Hansen-Løve, Maren Ade
Un prim scurt-metraj de tanărul şi promiţătorul regizor: Leyla Bouzid
Selecţia oficială a fost dezvăluită de Michaela Šojdrová, Vice-președintele al Comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European; Martina Dlabajová, Vice-președintele al Comisiei pentru control bugetar; Julie Ward and Bogdan Wenta membru al Comisiei pentru cultură și educație, și Doris Pack, Coordonatoare la Premiul Lux Film, în parteneriat cu Festivalul Internațional de film Karlovy Vary.
Menţiunea audienţei merge la Mustang de Deniz Gamze Ergüven
Printre votanţi Roumiana Vasileva Zlateva, din Bulgaria, a fost aleasă la întamplare dintre participanţi şi invitată la festivalul de film Karlovy Vary, pentru a prezenta menţiunea.
Competiţia pentru Premiul Lux Film şi zilele filmului Lux
Dintre cele 10 filme ale selecţiei oficiale, 3 intrări vor fi selectate la conferiţa de presă de la zilele Veneţiei din Roma, la sfarşitul lunii iulie din 2016, pentru competiţia Premiului Lux Film. Aceste filme vor concura la titlul de caştigător al Premiului Lux Film 2016 şi vor devenii sufletul zilelor de film Lux. Pentru prima dată, zilele filmului Lux din acest an vor fi marcate de cooperarea dintre birourile de informare ale Parlamentului şi birourile Media Europa creativă, pentru a consolida vizibilitatea și a mării audiența.
În scopul de a sprijini industria cinematografică europeană și de a ajuta cele mai semnificative (co)producții europene, care circulă în afara pieței lor naționale, Premiul LUX Film al Parlamentului European subtitrează cele 3 filme concurente în 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și le ecranizează în toate cele 28 de țările UE, în timpul Zilelor Filmului LUX. În acest sens, Parlamentul European sprijină diversitatea culturală, deoarece aduce filme pentru publicul din Europa și încurajează dezbaterea problemelor pe care acestea le ridică .
Câștigătorul Premiul LUX Film 2016 va fi premiat pe 23 noiembrie, la Strasbourg. Filmul câștigător va fi, de asemenea, pus la dispoziție celor cu deficiențe de vedere si auditive și promovat de Parlamentul European.