Noi termene și condiții flexibile pentru plățile directe din domeniul agricol

shutterstock_51780613

Noul termen-limită pentru plățile directe efectuate de statele membre către fermieri este 15 octombrie, în loc de 30 iunie, informează Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan.

Inițiativa comisarului Hogan vine ca răspuns la dificultățile cu care unele state membre sau regiuni se confruntă în finalizarea plăților, înainte de data-limită de 30 iunie. În conformitate cu normele europene, pentru plățile efectuate după această dată se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25% (august) și 45% (septembrie).

Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plățile pot fi făcute și după 30 iunie, fără reducerile sus-menționate.

Comisarul european a adăugat, luând în considerare dependența de plățile directe pe care mulți fermieri o au, în special din cauza dificultăților actuale de pe piață cu privire la fluxul de numerar, că această derogare nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini ritmul de efectuare al plăților și a cerut agențiilor de plăți să acorde prioritate celor restante, în scopul de a maximiza efectuarea lor până la 30 iunie.

Această măsură excepțională vine în sprijinul agențiilor de plăți în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC). Astfel, Comisia Europeană face dovada unei flexibilități fără precedent și, pe baza nivelurilor actuale de plăți, măsura ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, și agricultorii lor, care nu au efectuat plățile până la data de 30 iunie.

Context:

În următorii 7 ani, PAC va investi aproape 20 de miliarde de euro în sectorul agricol și în zonele rurale din România. Prioritățile politice esențiale, definite la nivelul UE, includ: locuri de muncă,  sustenabilitate, modernizare, inovare și calitate. În același timp, România dispune de flexibilitate în ceea ce privește adaptarea atât a plăților directe, cât și a programelor de dezvoltare rurală la necesitățile sale specifice.

Noile plăți directe vor fi distribuite într-un mod mai echitabil între statele membre, regiuni și fermieri. În consecință, totalizând aproape 12 miliarde de euro, bugetul disponibil pentru plăți directe în România va crește, chiar dacă pe ansamblul său, la nivel european, el a fost redus cu 3,2%. Ele vor continua să fie distribuite sub forma “plăților unice pe suprafață” până în 2020.

Doar fermierii activi în prezent vor beneficia de schemele de sprijinire a veniturilor, iar tinerii fermieri vor fi încurajați să pornească afaceri, prin introducerea unui ajutor suplimentar de 25% în primii 5 ani, în plus față de măsurile deja existente. Noua “Schemă pentru micii fermieri” este introdusă pentru a simplifica gestionarea solicitanților de dimensiuni reduse.

Fermierii români vor putea lua măsuri simple, deja verificate pentru a promova sustenabilitatea și pentru a combate schimbările climatice cu sprijinul PAC. 30% din totalul plăților directe vor fi legate de trei practici agricole favorabile protecției mediului: diversificarea recoltelor, menținerea de pășuni permanente și conservarea a 5% din ariile de interes ecologic sau, respectiv, măsuri considerate a avea cel puțin beneficii de mediu echivalente.

Link-uri utile:

Comunicat de presă (EN)

Reforma PAC 2014-2020 – rezumat (EN)

PAC în România (RO)

APIA (Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură)

Sursa: Reprezentanța Comisie Europene în România