Cele mai periclitate 7 situri și monumente din Europa

7-most-endangered-2016

Situl arheologic de la Ererouyk și satul Ani Pemza din Armenia, Fortăreața maritimă Patarei din Talin – Estonia, Aeroportul Malmi-Helsinki din Finlanda, Podul turnant Colbert din Dieppe – Franța, așezările din Chios – Grecia, Mănăstirea St. Anton de Padova din Extremadura – Spain, și străvechea cetate Hasankeyf și împrejurimile sale, din Turcia, au primit nefericita nominalizare pentru cele mai periclitate șapte valori din Patrimoniul Europei în anul 2016. Citește mai mult despre aceste situri și monumente

Aceste situri importante pentru patrimoniul cultural european sunt în mare pericol, fie din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, fie din cauza neglijenței sau a planificării inadecvate. Anunțul privind nominalizarea a fost făcut de Europa Nostra, o rețea europeană de patrimoniu cultural susținută de Europa creativă, și Institutul Băncii Europene de Investiții (EIBI) în timpul unui eveniment public ce a avut loc la Ateneo Veneto din Veneția, Italia.

Cele mai periclitate 7 situri în 2016 au fost selectate de către consiliul Europa Nostra dintre cele 14 situri aflate pe lista scurtă, alcătuită de un grup de specialiști în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, managementul proiectelor și finanțe. Nominalizările au fost depuse de către societatea civilă sau de organisme publice din întreaga Europă.

In plus, Europa Nostra și EIBI, în urma recomandărilor făcute din partea unui grup internațional de specialiști, a decis să evidențieze un sit pus în pericol și care este cea mai mare importanță pentru patrimoniul european și întreaga lume: laguna Veneției, Italia.

Europa Nostra și EIBI, împreună cu alți parteneri și părți interesate, vor vizita cele 7 situri selectate, cu scopul de a oferi consultanță tehnică, să identifice posibile surse de finanțare și să mobilizeze un sprijin larg pentru aceste proiecte.

Programul ”Celor mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013, de către Europa Nostra, cu EIBI în calitate de partener fondator și Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare în calitate de partener asociat. Acesta servește drept catalizator pentru proiecte și pentru promovarea “puterii exemplului”, fiind sprijinit de programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

În 2013, Roșia Montană a fost nominalizată pe lista celor 7 monumente aflate în pericol, iar în 2014, țara noastră a figurat din nou pe listă. De data aceasta, cu bisericile din lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei.

Link-uri utile:

The 7 Most Endangered Heritage Sites in Europe 2016

Lista 2013

Lista 2014

Website-ul oficial 7 Most Endangered