Noi norme și servicii pentru o mobilitate echitabilă a lucrătorilor în UE , material VIDEO informativ realizat de Centrul de Informare Europe Direct Timișoara
6,9 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene locuiesc și muncesc în străinătate, într-o altă țară a UE. Există peste 1,1 milioane de lucrători frontalieri și transfrontalieri, care lucrează într-o altă țară a Uniunii decât cea în care sunt stabiliți.
UE face eforturi pentru a spori mobilitatea echitabilă a forței de muncă în Europa prin facilitarea întâlnirii dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii din Europa, oriunde s-ar afla aceștia. De asemenea, încearcă să se asigure că nu se abuzează de situația lucrătorilor mobili din UE și contribuie la coordonarea acțiunii de combatere a muncii nedeclarate.
Noua rețea EURES, rețeaua de servicii europene pentru ocuparea forței de muncă a primit, incepand cu 2 decembrie 2015, un set de norme noi în urma cărora participarea la EURES este extinsă. Astfel, organizațiile private de ocupare a forței de muncă se pot alătura rețelei, iar posturile vacante ale acestora vor fi publicate pe portalul web împreună cu cele publice.
Organizațiile cu scop lucrativ trebuie să furnizeze toate serviciile, și anume publicarea ofertelor de locuri de muncă și a CV-urilor pe portal, și oferirea serviciilor de sprijin pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă și angajatori. În cazul în care organizațiile nu sunt în măsură să ofere toate cele trei servicii, ele trebuie să ofere justificări în fața autorităților naționale.
Organizațiile nonprofit pot alege între cele trei opțiuni.
Serviciile publice de ocupare a forței de muncă vor oferi, de asemenea, toate serviciile și, în plus, vor garanta că toți utilizatorii care nu dețin competențe digitale pot avea, de asemenea, acces offline la informații.
În rețea sunt implicate: sindicatele, organizațiile patronatelor și alți actori relevanți de pe piața forței de muncă. Reprezentanții partenerilor sociali sunt implicați la nivelul UE, dar și la nivel național și la nivel transfrontalier.
Portalul EURES va reuni toate ofertele de locuri de muncă, cererile de locuri de muncă și CV-urile disponibile în mod public, sporind astfel transparența informațiilor disponibile. Pentru a asigura calitatea și pentru a proteja minorii, statele membre pot exclude stagiile și uceniciile care au în principal un caracter educațional.
Dimensiunea transfrontalieră
EURES are, de asemenea, un rol important de jucat în furnizarea unor informații și servicii specifice în beneficiul angajatorilor și al lucrătorilor frontalieri din Europa. Structuri de asistență specifice vor contribui la furnizarea de servicii pentru lucrătorii frontalieri și vor facilita, astfel, mobilitatea în aceste regiuni transfrontaliere.
Platforma pentru combaterea muncii nedeclarate
La 9 aprilie 2014, Comisia a propus crearea unei platforme europene pentru combaterea muncii nedeclarate.
Platforma cuprinde toate formele de muncă nedeclarată, inclusiv activitatea independentă falsă, care este folosită pentru a masca angajarea unui lucrător în vederea reducerii impozitelor și a contribuțiilor la securitatea socială.
Proiectul de decizie creează o platformă care include toate statele membre. Platforma este un forum pentru practicienii din domeniu și nu un organism de elaborare a politicilor.
De asemenea, în activitățile platformei se vor implica parteneri sociali din sectoare cu o incidență sporită a muncii nedeclarate, reprezentanți ai Eurofund, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) și țările membre OIM și SEE.
Activitățile platformei vor cuprinde diferite aspecte ale muncii nedeclarate, cum ar fi dreptul muncii, sănătate și siguranță, asigurări sociale și impozitare.
Punerea în aplicare a normelor UE privind detașarea lucratorilor
Directiva privind asigurarea respectării legislației referitoare la detașarea lucrătorilor a fost adoptată de Consiliu la 13 mai 2014, iar statele membre au ca termen 18 iunie 2016 pentru a o transpune în legislația lor națională.
Directiva are ca obiective să consolideze drepturile lucrătorilor detașați, să faciliteze prestarea transfrontalieră de servicii și să combată dumpingul social. Scopul său este să îmbunătățească aplicarea normelor existente, fără să le modifice.
Link-urile utile
Consiliul European – Consiliul UE – Combaterea muncii nedeclarate
Directiva 2014/67/UE privind detasarea lucratorilor