Baia Mare, Bucureşti, Cluj şi Timişoara au fost selectate să participe la cea de-a doua etapă a competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Nominalizarea a fost făcută de un grup de experţi independenţi, în urma evaluării candidaturilor a 14 orașe românești.
Cele patru orașe rămase în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană își pot finaliza candidaturile până vara viitoare. Grupul de experți se va reuni din nou în septembrie 2016, la București, pentru a selecta orașul românesc care va fi Capitala Culturală Europeană 2021.
Nominalizarea pentru acest titlu poate conduce la beneficii semnificative din punct de vedere cultural, economic şi social pentru oraşele selectate, cu condiţia ca oferta lor să fie parte a unei strategii de dezvoltare culturală pe termen lung.
Context:
În 2015, Capitalele Culturale Europene sărbătoresc 30 de ani. Născut în 1985, proiectul Capitalelor Culturale Europene a devenit unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din Europa și una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate activități ale Uniunii Europene. Capitalele Culturale Europene promovează diversitatea culturală și sprijină contribuţia culturii la dezvoltarea oraşelor.
Capitale Europene ale Culturii și țările-gazdă in următorii ani, vor fi:
2016 – Donostia-San Sebastián (Spania) și Wrocław (Polonia)
2017 – Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru)
2018 – Leeuwarden (Țările de Jos) și Valetta (Malta)
2019 – Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia)
2020 – Croația și Irlanda
2021 – România și Grecia
2022 – Luxemburg și Lituania
În 2021, România va găzdui Capitala Culturală Europeană pentru a doua oară, după Sibiu, în 2007.
Link-uri utile: European Cpitals of Culture
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania