Conferința internațională de la Paris asupra schimbărilor climatice – COP21

COP21Cea de-a 21-a Conferință a Părților în contextul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP21) a avut loc în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2015, la Paris. Conferința are un rol crucial în formularea unui nou acord internațional asupra schimbărilor climatice, aplicabil tuturor, pentru a menține încălzirea globală sub 2°C. Uniunea Europeană a fost reprezentată de 15 eurodeputați.

Consultați Convenția cadru cu privire la schimbările climatice adoptată la Paris – text integral

Economia circulară este un concept esențial pentru COP21, care care se încadrează în dezvoltarea durabilă iar obiectivul său este acela de a produce bunuri și servicii având în vedere, în același timp, limitarea consumului și a deșeurilor de materii prime, apă și surse de energie. Cei 3 R de la COP21: Redu (consumul resurselor), Reutilizează (produsele), Reciclează (deșeurile).

dp-ecocirculaire-1_cle8fbed7

citiți mai mult

De ce 2°C?
Potrivit IPCC (Panel Interguvernamental pe Schimbările Climatice), încălzirea globală cu mai mult de 2°C ar avea consecințe serioase, cum ar fi o creștere a evenimentelor climatice extreme. La Copenhaga în 2009, statele și-au afirmat determinarea de a limita încălzirea globală la 2°C din prezent până în anul 2100. Pentru a atinge acest țel, experții în climă estimează că emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global (GHG) trebuie reduse cu 40-70% până în 2050 și neutralitatea față de carbon (zero emisii) trebuie atinsă cel târziu până la finalul secolului.

citiți mai mult

Parlamentul European la COP21

În baza unui studiu realizat de Parlamentul European, delegația susține includerea în acordul de la Paris a sectoarelor de aviație și transport de mărfuri, sectoare care au emisii foarte mari, care dacă nu vor fi limitate ar putea ajunge la 40% din totalul emisiilor globale. Deputații susțin, de asemenea, alocarea veniturilor piaței de carbon ca o posibilă soluție pentru finanțarea eforturilor climatice.

citiți mai mult

Negocierile asupra climatului până în prezent pe scurt

  • Summitul Pământului – Rio de Janeiro – 1992 – UNFCCC
  • Protocolul Kyoto – 2005
  • Planul de Acțiune de la Bali – 2007
  • COP15 – Copenhaga
  • Platforma Durban Pentru Acțiune Sporită – 2011
  • Conferința de la Doha – 2012
  • Conferința asupra schimbărilor climatice din Varșovia – 2013
  • Conferința asupra schimbărilor climatice din Lima – 2014
Pentru a ajunge la un acord universal asupra climatului, delegațiile celor 195 de părți statale la Convenția Cadru asupra Schimbărilor Climatice a Națiunilor unite (UNFCCC) au participat la întâlniri regulate în ultimul an pentru a realiza progrese asupra textului ce trebuie votat în decembrie la Paris.

citiți mai mult

surse: Site-ul oficial COP21

Parlamentul European