Cea de-a 21-a Conferință a Părților în contextul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP21) a avut loc în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2015, la Paris. Conferința are un rol crucial în formularea unui nou acord internațional asupra schimbărilor climatice, aplicabil tuturor, pentru a menține încălzirea globală sub 2°C. Uniunea Europeană a fost reprezentată de 15 eurodeputați.
Consultați Convenția cadru cu privire la schimbările climatice adoptată la Paris – text integral
Economia circulară este un concept esențial pentru COP21, care care se încadrează în dezvoltarea durabilă iar obiectivul său este acela de a produce bunuri și servicii având în vedere, în același timp, limitarea consumului și a deșeurilor de materii prime, apă și surse de energie. Cei 3 R de la COP21: Redu (consumul resurselor), Reutilizează (produsele), Reciclează (deșeurile).
Parlamentul European la COP21
În baza unui studiu realizat de Parlamentul European, delegația susține includerea în acordul de la Paris a sectoarelor de aviație și transport de mărfuri, sectoare care au emisii foarte mari, care dacă nu vor fi limitate ar putea ajunge la 40% din totalul emisiilor globale. Deputații susțin, de asemenea, alocarea veniturilor piaței de carbon ca o posibilă soluție pentru finanțarea eforturilor climatice.
Negocierile asupra climatului până în prezent pe scurt
- Summitul Pământului – Rio de Janeiro – 1992 – UNFCCC
- Protocolul Kyoto – 2005
- Planul de Acțiune de la Bali – 2007
- COP15 – Copenhaga
- Platforma Durban Pentru Acțiune Sporită – 2011
- Conferința de la Doha – 2012
- Conferința asupra schimbărilor climatice din Varșovia – 2013
- Conferința asupra schimbărilor climatice din Lima – 2014
surse: Site-ul oficial COP21