Conform ultimului sondaj eurobarometru efectuat în luna septembrie pe un eșantion reprezentativ din cele 28 de state (28.150 de cetățeni cu vârste de peste 15 ani), tot mai mulți cetățeni sunt interesați de politicile Uniunii Europene. La interpretarea rezultatelor, trebuie să avem în vedere faptul că perioada derulării sondajului se suprapune cu perioada intens mediatizată a sosirilor refugiaților la granițele Uniunii și a decesele tragice petrecute. Tot în această perioadă, s-au intensificat dezbaterile privind viitorul Uniunii, în special cele legate de uniunea economică și monetară.
Una dintre întrebările sondajului eurobarometru a făcut referire la modul în care țările membre au beneficiat de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană. Europenii care au simțit că țările lor au beneficiat în urma aderării la UE (60%, în creștere cu 6 procente față de luna iunie 2013) au ținut cont, în primul rând, de contribuția Uniunii la creșterea economică a țării (35%), de rolul său în menținerea păcii și consolidarea securității (32%), precum și de cooperarea între țara lor și alte state membre (31%).Valorile democrației și libertății au fost văzute de către respondenți ca principalele componente ale identității europene. 49% dintre cetățeni au acceptat acest punct de vedere, marcând o creștere de 2 puncte procentuale față de 2014.
Barometrul a fost publicat în două secțiuni: una privind migrația și situația social-economică şi, a doua, privind chestiuni legate de identitate, cetățenie, politica de priorități și valori recunoscute.
Ce factori ar întări sentimentul de cetățenie europeană?
La această întrebare, majoritatea respondenților au considerat că sentimentul de cetățenie europeană ar fi mult mai puternic dacă ar exista un sistem european de asistență socială armonizat între statele Uniunii (incluzând sănătatea, educația, pensiile). În comparație cu toamna anului 2014, importanța acestui factor a crescut cu 13 de puncte procentuale, ajungând la valoarea de 45%. Al doilea factor cel mai frecvent citat este existența unui “serviciu european de intervenție de urgență în cazul dezastrelor naturale internaționale”, care a crescut, de asemenea, în importanță cu 6 puncte procentuale, ajungând la 28%. Al treilea factor este libertatea cetățenilor de a se stabili, după pensionare, în oricare dintre țările Uniunii după pensionare și posibilitatea de a-și încasa pensia în țara respectivă (26%, în scădere cu 1 punct).
Link-uri utile
Eurobarometru Partea I si II (19-29 September 2015)