A 59-a zi din an este ziua europeană a egalității salariale | video

egalitate_de_sansePotrivit celor mai recente cifre publicate de Comisia Europeană, disparitatea salarială, și anume diferența medie de remunerație pe oră între femei și bărbați la nivelul UE, este de 16,2 %. Această știre prefațează Ziua europeană a egalității salariale 2013, care are loc la 28 februarie. Acest eveniment marchează, la nivelul Uniunii Europene, numărul de zile suplimentare pe care femeile trebuie să le lucreze pentru a câștiga o sumă echivalentă cu cea obținută de bărbați: în prezent, această diferență este de 59 de zile, data de 28 februarie corespunzând celei de a 59-a zi a anului. Pentru a contribui la reducerea acestei diferențe de remunerare, Comisia evidențiază o serie de bune practici aplicate de către întreprinderile europene pentru a soluționa această problemă. Acest eveniment a ajuns la cea de a treia ediție la nivel european; Comisia a inaugurat primul eveniment de acest tip la 5 martie 2011 (a se vedea IP/11/255), cea de a doua ediție a sa fiind sărbătorită la 2 martie 2012 (a se vedea IP/12/211).

„Ziua europeană a egalității salariale ne reamintește faptul că femeile se confruntă în continuare cu disparități în ceea ce privește condițiile de remunerare pe piața muncii. Diferența de remunerare a scăzut în ultimii ani, însă nu avem motive de bucurie. Există în continuare disparități substanțiale în acest sens, o mare parte a acestei evoluții fiind determinată de fapt de o scădere a remunerațiilor bărbaților mai degrabă decât de creșterea salariilor femeilor”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „Principiul egalității de remunerare pentru aceeași muncă este înscris în tratatele UE încă din 1957 și a sosit momentul ca acesta să fie pus în practică pretutindeni. De aceea, haideți să colaborăm pentru a obține rezultate concrete nu numai cu ocazia Zilelor egalității salariale, ci 365 de zile pe an!”

Din datele cele mai recente reiese că, pe teritoriul Uniunii Europene, diferența de remunerare între femei și bărbați a fost, în medie, de 16,2 % în 2010. Aceste date confirmă o ușoară tendință descrescătoare față de anii anteriori, când procentul respectiv era de aproximativ 17 % sau chiar mai mare.

Tendința descendentă a diferenței de remunerare poate fi explicată prin impactul încetinirii creșterii economice asupra diferitelor sectoare, în cele în care predominau lucrătorii bărbați (cum ar fi sectorul construcțiilor sau al ingineriei) înregistrându-se în general cele mai substanțiale reduceri ale salariilor. Prin urmare, evoluția nu este determinată în general de îmbunătățirea condițiilor de muncă și de salarizare pentru femei. În același timp, a crescut în ultimii ani proporția bărbaților care lucrează cu fracțiune de normă sau în condiții salariale mai puțin favorabile.

Comisia dorește să sprijine angajatorii în eforturile lor de combatere a diferențelor de remunerare între femei și bărbați. Proiectul „Equality Pays Off („Egalitatea este rentabilă”) vizează să sensibilizeze societățile cu privire la avantajele economice pe care egalitatea de șanse și egalitatea salarială între femei și bărbați le pot aduce. Având în vedere provocările legate de schimbările demografice și de creșterea deficitului de personal calificat, obiectivul inițiativei este acela de a promova accesul societăților la potențialul forței de muncă constituite din femei. Aceasta cuprinde activități de formare, evenimente și instrumente menite să ofere societăților mijloacele necesare pentru a reduce aceste diferențe de remunerare. Proiectul urmărește, de asemenea, să contribuie la atingerea obiectivului Strategiei Europa 2020, care constă în creșterea ratei de ocupare până la 75 %, ceea ce nu se va putea realiza fără o mai mare participare a femeilor pe piața muncii.

Iată câteva exemple de bune practici aplicate de societățile care s-au angajat să reducă diferențele de remunerare:

  • Întreprinderea germană Axel Springer AG din domeniul mass-media a lansat în 2010 programul „Chancen: gleich!” („Egalitatea de șanse”) în vederea creșterii până la 30 % într-un interval de 5-8 ani a proporției femeilor care ocupă posturi de conducere în cadrul societății.
  • Kleemann Hellas SA, o întreprindere elenă care produce ascensoare, intenționează să sporească numărul femeilor din cadrul serviciilor de vânzare și de asistență tehnică, contracarând astfel stereotipurile și reducând segregarea pe criterii de gen de pe piața muncii. Proiectul intitulat „Diversitatea și egalitatea de șanse între femei și bărbați” a contribuit la creșterea prezenței femeilor în departamentul de vânzări de la 5 % în 2004 la 30 % în 2012.
  • Proiectul intitulat „Crearea unui mediu de lucru favorabil familiei” al societății lituaniene de telecomunicații mobile Omnitel urmărește să integreze concilierea activității profesionale cu viața privată în cultura organizațională a societății, oferind personalului său posibilități de lucru flexibile. Aceasta a dus la creșterea proporției femeilor în posturi de conducere.
  • Proiectul „Consiliul de conducere al femeilor din Germania” al IBM Germania are drept scop să încurajeze femeile să aleagă o carieră în sectorul IT, oferind studentelor îndrumare personalizată și formare în domeniul informatic. De asemenea, acesta oferă îndrumare tinerelor colege care urmăresc o carieră de manager sau de expert.

Context

Unul dintre evenimentele organizate în cadrul proiectului „Equality Pays Off” („Egalitatea este rentabilă”) este un „Forum al întreprinderilor” care va reuni la 21 martie 2013, la Bruxelles, 150 de societăți din întreaga Europă și le va permite acestora să facă schimb de experiență în ceea ce privește promovarea egalității de șanse între femei și bărbați, punând în special accentul pe cauzele diferenței de remunerare între femei și bărbați.

Comisia elaborează în prezent un raport referitor la aplicarea Directivei 2006/54/CE privind egalitatea de remunerare între femei și bărbați. Raportul se va axa în special pe evaluarea punerii în practică a dispozițiilor privind egalitatea de remunerare. Acesta va include o privire de ansamblu asupra jurisprudenței UE în acest domeniu. De asemenea, acesta va cuprinde orientări fără caracter obligatoriu cu privire la sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă neutre din punctul de vedere al genului. Acest raport ar trebui să fie adoptat în vara anului 2013.

Comisia dorește să consolideze colaborarea cu statele membre care organizează la nivel național propriile zile ale egalității salariale. Reprezentanții statelor membre și părțile interesate care participă la organizarea acestor zile ale egalității salariale vor avea prilejul de a purta discuții pe această temă cu ocazia unui schimb de bune practici, care va avea loc în Estonia, în iunie 2013.

28022013_remuneratie_femei_barbati

 

 

 

 

 

 

 

 

util: Comisia Europeană – diferența de remunerare între femei și bărbați
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Leave a Reply