Potrivit raportului anual al AEM privind calitatea apelor de scăldat din Uniunea Europeană, Cipru, Luxemburg și Malta se află pe primele locuri în clasament, în timp ce Romania ocupă ultima poziție, după Albania.
Țările în care se găsesc cele mai multe locuri de scăldat unde calitatea apei este nesatisfacatoare sunt: Italia (197 locuri), Franta (105) si Spania (67). Circa 85,5% din locurile aflate la malul mării au ape excelente. Cele mai bune destinații europene din acest punct de vedere sunt Luxemburg, Malta, Cipru. Toate apele de scăldat din aceste țări au inregistrat o calitate excelentă a apei (100%). Ele sunt urmate de Grecia (97%), Croația (94%) și Germania (90%), toate cu o proporție mare de site-uri cu o calitate excelentă a apei de îmbăiere. În Europa, doar sub 2% din zonele pentru scăldat nu au reușit să îndeplinească standardele minime ale Directivei privind apa pentru scăldat de asigurare a calității apei și au primit calificativul “calitate slabă”.
Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri maritime și pescuit, a declarat: “La un moment dat, suntem toți turiști care petrecem un timp oarecare pe plajă. Este evident că apele curate și sigure pentru scăldat sunt importante pentru noi și sănătatea noastră. Vestea bună este că apele pentru scăldat continua să se îmbunătățească. Deci, data viitoare când faceți baie, amintiți-vă că UE a jucat un rol în păstrarea apei de scăldat în condiții de siguranță și curată.”
Rezultatele provin din raportul anual calității apei pentru scăldat din partea Agenției Europene de Mediu a Comisiei Europene, care compară calitatea apei pentru scăldat prelevate din peste 21.000 de ape de coastă și de interior pentru scăldat din întreaga UE, Elveția și Albania în cursul anului 2014.
Link-uri utile:
Comisia Europeana – Calitatea apei de scaldat
Raportul european privind calitatea apei de scaldat No 1/2015
Lista zonelor de imbaiere Ministerul Sanatatii, Romania