Într-o acțiune menită să facă sistemele fiscale mai echitabile, mai eficiente, transparente și favorabile creșterii, Comisia a prezentat un Plan de Acțiune pentru reformarea fundamentală a impozitul pe profit în UE și a publicat “Top 30”, o listă a paradisurilor fiscale din întreaga lume.
Planul de acțiune stabilește o serie de inițiative de combatere a evaziunii fiscale, asigura veniturile sustenabile și consolidarea pieței unice pentru întreprinderi. Acțiuni cheie includ o strategie de relansare consolidată Corporate baze fiscale comune (CCCTB) și un cadru pentru a asigura impozitarea efectivă în cazul în care sunt generate profituri. Scopul este, de asemenea, de a spori transparența în cadrul UE și față de țările terțe.
Relansarea Bazei de impozitare consolidată comună pentru corporații (CCCTB)
Comisia va re-lansa în 2016 propunerea sa pentru o taxare fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB), ca o soluție globală a reformei impozitului pe profit. Noutatea este că va fi concepută ca un CCCTB obligatoriu, cel puțin pentru companiile multinaționale, începând cu baza comună, urmată de o consolidare în a doua etapă. CCCTB poate funcționa pe toate fronturile, îmbunătățind semnificativ piața unică pentru întreprinderi, în timp ce reduce oportunitățile de evitare a impozitului pe profit. CCCTB nu stabilește ratele de impozitare. Statele membre vor continua să decidă propriile rate de impozitare a societăților, așa cum este dreptul lor suveran.
Asigurarea impozitării efective
Planul de acțiune stabilește calea de impozitare efectivă în UE, și anume că societățile ar trebui să plătească o parte echitabilă din impozit în țara în care fac profit. Comisia propune măsuri pentru a închide lacunele legislative, pentru a îmbunătăți sistemul de stabilire a prețurilor de transfer și pentru implementarea unor reguli mai stricte pentru regimuri fiscale preferențiale. Aceste inițiative ar trebui să contribuie, de asemenea, la avansarea dezbaterii în curs între statele membre pentru adoptarea impozitării efective în UE.
Creșterea transparenței
Planul de acțiune stabilește următoarele etape pentru transparență fiscală mai mare – în cadrul UE și țările terțe vis-a-vis. În acest context, Comisia a publicat o listă “Top 30” pan-UE jurisdicții fiscale necooperante intreaga lume, care este alcătuit din țări care sunt negre-enumerate de cel puțin 10 state membre. Scopul este de a avea o abordare comună a UE pentru definirea și reacția a țărilor terțe jurisdicții fiscale necooperante.
De asemenea, Comisia lansează o consultare publică privind obligarea societăților la a face publice anumite informații fiscale, inclusiv prin intermediul Raportului de țară ( CBCR ). Consultarea, împreună cu lucrările în curs a Comisiei de evaluare a impactului, va ajuta la conturarea orice decizii politice viitoare pe această temă .
Lista completă a celor 30 paradisuri fiscale: Andorra, Liechtenstein , Guernsey , Monaco , Mauritius , Liberia , Seychelles , Brunei , Hong Kong , Maldive , Insulele Cook , Nauru , Niue , Insulele Marshall , Vanuatu , Anguilla , Antigua și Barbuda , Bahamas , Barbados , Belize , Bermuda , Insulele Virgine Britanice , Insulele Cayman , Grenada , Montserrat , Panama , Sfântul Vincent și Grenadine , Saint Kitts și Nevis , Turks și Caicos , Insulele Virgine Americane .
Sursa: Comisia Europeană