Previziunile economice europene de primavara estimeaza ca, in Romania, cresterea economica va fi robusta in urmatorii 2 ani, datorita unui puternic consum privat si a revigorarii sectorului de investitii. Totodata, nivelul inflatiei este asteptat sa scada semnificativ si sa ramana la niveluri minime in intervalul analizat. in ceea ce priveste consolidarea fiscala, este posibil ca ea sa intre pe trend negativ in 2016.
Potrivit datelor, cresterea PIB-ului va ramane la acelasi nivel ca in 2014 (2,8%), urmand apoi un trend crescator in 2016 (pana la 3,3%). Inflatia este estimata la 0,2% pentru anul in curs si in usoara crestere, pana la 0,9%, in 2016. Iar somajul isi va continua tendinta de scadere, inregistrand rate de 6,6 si, respectiv, 6,4% in 2015 si 2016 (sub media europeana).
Pe ansamblul Uniunii Europene, cresterea PIB-ului este estimata la 1,8% in 2015 si 2,1% in 2016. Inflatia urmeaza acelasi trend ca in Romania, inregistrand valori minime in 2015 (0,1%) si in crestere in 2016 (1,5%). somajul este in scadere si la nivel european, el estimandu-se sa ajunga la 9,6 si, respectiv, 9,2% in 2015 si 2016.
Economiile europene beneficiaza de sprijinul simultan al multor factori. Preturile petrolului se mentin destul de scazute, cresterea economica mondiala este stabila, moneda euro a continuat sa se deprecieze, iar politicile economice din UE sunt favorabile.
Din punct de vedere monetar, relaxarea cantitativa aplicata de Banca Centrala Europeana are un impact insemnat asupra pietelor financiare, contribuind la rate mai mici ale dobanzilor si la crearea unor asteptari de ameliorare a conditiilor de creditare. Intrucat in UE orientarea fiscala globala este in general neutra – nepresupunand nici inasprire, nici relaxare – politica fiscala sprijina, la randul sau, cresterea economica. in timp, ar trebui sa dea rezultate, de asemenea, continuarea reformelor structurale si a Planului de investitii pentru Europa.
Cererea interna este principalul factor care contribuire la majorarea PIB-ului, fiind de asteptat ca anul acesta consumul privat sa se intensifice, iar anul viitor sa aiba loc o relansare a investitiilor.
Previziunile se bazeaza pe o serie de ipoteze externe referitoare la ratele de schimb, ratele dobanzilor si la preturile produselor de baza. Cifrele utilizate reflecta asteptarile pietei, provenite de la pietele de instrumente financiare derivate la momentul realizarii previziunilor.
Previziunile tin seama de toate datele si de toti factorii pertinenti, inclusiv de ipotezele referitoare la politicile guvernamentale, disponibile pana la data de 21 aprilie 2015. Sunt incluse numai politicile care au fost anuntate in mod credibil si au fost detaliate intr-un grad corespunzator, iar previziunile se bazeaza pe un scenariu de tip status-quo.
Comisia urmeaza sa isi actualizeze previziunile economice in luna noiembrie.
sursa: Comisia Europeana