Cum va adera Romania la zona Euro

calea romaniei

Calitatea aderării României la zona Euro este mai importantă decât data aderării: aceasta a fost principala concluzie a conferinței “Calea României către zona Euro”, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Banca Națională a României, în data de 20 aprilie 2015.

Aderarea României la zona Euro: ancora reformelor structurale în economie
”Întrebarea nu este dacă România va adopta moneda Euro, ci când și mai ales cum”, a declarat doamna Angela Filote, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România. “Salutăm obiectivul aderării României la zona euro ca un pas firesc de consolidare a integrării în Uniunea Europeană. Acesta ar putea deveni viitorul proiect major de țară, și o ancoră puternică a reformelor care să conducă la apropierea nivelului de trai al românilor de media europeană”.

Din discuțiile în plen a reieșit că, înainte de adoptarea monedei Euro, România trebuie să fi intrat de cel puțin doi ani în Mecanismul ratei de schimb (ERM II), care necesită legarea leului românesc de moneda europeană, un proces supus și el unei serii de condiții.

Dezbaterile pe ateliere s-au concentrat pe necesitatea realizării unei convergențe reale a economiei românești la cea europeană, prin reforme structurale durabile. Sunt vizate domenii precum energie și infrastructură, piața muncii, sănătate, educație, cercetare științifică și inovare și, nu în ultimul rând, administrație publică. Reformele în aceste domenii contribuie totodata și la îndeplinirea obiectivelor din cadrul Strategiei Europa 2020 de guvernanță economică la nivelul Uniunii Europene.

Sesiunea plenară i-au avut ca vorbitori principali pe dl Victor PONTA, prim-ministru al României, dl Mugur ISĂRESCU, guvernator al Băncii Naționale a României, dl Eugen TEODOROVICI, ministru al Finanțelor Publice, dl István SZEKELY, șef al Misiunii pentru România din cadrul Direcției Generale pentru Economie și Finanțe (Comisia Europeană), dl Andris VILKS, fost ministru de Finanțe al Letoniei (perioada 2010-2014), dna Christine GARTNER, economist principal în cadrul Băncii Centrale Europene, dl Valentin LAZEA, economist-șef al Băncii Naționale, dna Angela FILOTE, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, dl Paul KUTOS, șef de unitate în cadrul Direcției Generale pentru Economie și Finanțe (Comisia Europeană), și dl Guillermo TOLOSA, reprezentant FMI în România.

Din prezentarea Dlui Mugur Isărescu, reținem câteva idei importante:
“Adoptarea euro nu este o simplă schimbare de monedă şi prin urmare nu reprezintă apanajul exclusiv al băncii centrale. Intrarea în zona euro reprezintă o schimbare fundamentală de modus operandi pentru o economie care are în prezent curs de schimb flexibil şi politică monetară independentă. Succesul în interiorul zonei euro reclamă reforme structurale cuprinzătoare, care să aducă economiei un grad suficient de flexibilitate a pieţelor bunurilor şi factorilor de producţie pentru a compensa dispariţia ajustorului reprezentat de cursul de schimb, precum și să asigure durabilitatea convergenţei nominale prin eliminarea surselor de inflaţie reprimată (de ex. finalizarea liberalizării pieţei energiei) şi de deficite cvasifiscale (restructurarea întreprinderilor de stat cu pierderi
substanţiale).” Referitor la stabilirea anului 2019 ca dată-țintă pentru adoptarea euro în România, dl Mugur Isărescu afirmă că “pare un obiectiv foarte ambiţios”, întrucât aceasta presupune, din punct de vedere tehnic, intrarea în ERM II (Mecanismul cursului de schimb) la 1 ianuarie 2016 şi participarea la aranjament pentru perioada minimă (2 ani).

Mai multe informații despre această conferință, inclusiv materialele și prezentările vorbitorilor sunt disponibile pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România.