Romanii au cea mai mare incredere in Uniunea Europeana : Eurobarometru 2014

pencil-banner

Conform ultimului sondaj Eurobarometru – Toamna 2014, 74% dintre români se declară optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (față de 56% media UE), cu 11% mai mulți în 2014 față de 2013. 60% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, procent mult superior celui referitor la instituțiile naționale. 68% dintre români se simt cetățeni europeni (în creștere față de 56% în 2013) și jumătate din cei intervievați consideră că își cunosc drepturile de cetățeni europeni. Marea majoritate a românilor (74%) consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția cea bună și 59% dintre ei au o imagine pozitivă asupra UE, ceea ce îi plasează pe locul al doilea după polonezi.

Eurobarometru: Românii au cea mai mare încredere în Uniunea Europeană
“Mă încurajează optimismul românilor atunci când vine vorba de viitorul Uniunii Europene și încrederea lor în Comisie și Parlamentul European”, a subliniat Angela Filote, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. “Comparativ cu datele culese în noiembrie 2013, este îmbucurător că tot mai mulți români se simt cetățeni europeni, își cunosc drepturile și se consideră bine informați în legătură cu politicile europene”, a adăugat Angela Filote la evenimentul de lansare a raportului Eurobarometru.

Principalele obiective: Obiectivul considerat a fi cel mai ambițios, atât la nivel național, cât și european, este cel potrivit căruia minim 40% din tânăra generație, cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani, ar trebui să aibă un titlu sau o diplomă de educație superioară – indicat astfel de 34% dintre români și 38% dintre europeni. La polul opus, cel mai puțin menționat obiectiv al strategiei este cel care privește abandonul școlar, doar 13% dintre români și 24% dintre europeni indicând acest obiectiv, potrivit căruia procentul tinerilor care părăsesc școala înainte de a obține o diplomă ar trebui să scadă până la 10%. Atingerea acestor obiective se bazează pe șapte inițiative emblematice ce au fost evaluate în cadrul acestui Eurobarometru. Dintre acestea, cele mai importante pentru români sunt cele legate de piața muncii, reducerea sărăciei și incluziunea socială și învățământ. Mai exact, 89% dintre români consideră ca fiind importantă inițiativa privind modernizarea piețelor de muncă, în vederea creșterii nivelului ocupării forței de muncă; pentru 85% este importantă ajutorarea celor săraci și excluși social pentru a le permite să joace un rol activ în societate și 83% cred că o prioritate pentru depășirea crizei economice și financiare este reprezentată de creșterea calității și atractivității sistemului de învățământ superior din Uniunea Europeană. Aceste priorități sunt considerate cele mai importante și la nivel european, ca medie a răspunsurilor cetățenilor tuturor celor 28 de state membre.

Cel mai realist obiectiv al strategiei Europa 2020 din perspectiva românilor este cel potrivit
căruia “Trei sferturi dintre bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani ar trebui
să aibă un loc de muncă” – indicat de 63%, urmat de obiectivul “Creșterea eficienței
energetice în UE cu 20% până în 2020” (61%). Același clasament se păstrează și la nivelul
UE28.

Pornind de la aceste priorități, 65% dintre români cred că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția
corectă pentru a ieși din criză și a face față noilor provocări, acest procent fiind și unul dintre cele mai
ridicate la nivelul Uniunii (media fiind de 46%); doar 12% dintre români consideră că direcția este cea
greșită. La acest capitol, România este devansată doar de Lituania (70%) și Suedia (68%).

Link-uri utile:

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania