Solutii financiare in sprijinul tinerilor ce doresc sa participe la programul Erasmus+ Master

absolventiMasteranzii romani care doresc sa studieze la o universitate dintr-un alt stat membru pot obtine mai usor banii necesari finantarii unui astfel de program de studiu. Bancile din Romania si din celelalte state membre sunt incurajate de catre Comisia Europeana si de Fondul European de Investitii, printr-o noua initiativa, sa acorde imprumuturi pentru studentii inscrisi in programul Erasmus+ Master.

Incepand de anul acesta, cele doua institutii ofera masteranzilor posibilitatea de a beneficia, prin intermediul bancilor carora li se vor oferi garantii plafonate si contra-garantii, de o schema de finantare in valoare totala de 3 miliarde de euro.

De aceasta masura pot beneficia, pana in 2020, aproximativ 200.000 de studenti din intreaga Europa, acest lucru contribuind la dezvoltarea lor profesionala si la adaptarea lor la climatul international al pietei muncii din Uniunea Europeana.

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: “Comisia Europeana este ferm hotarata sa asigure succesul pe termen lung al programului Erasmus + Credite pentru Master cu scopul de a sprijini tinerii europeni talentati ce-si doresc sa obtina o diploma de master intr-o alta tara ce participa la programul Erasmus+. incurajez bancile din Europa sa se inscrie la aceasta noua schema de finantare. Acest lucru ne va ajuta sa oferim tinerilor mai multe oportunitati, dezvoltand competentele lor si stimuland cresterea economica”.

Fondul pentre Investitii Europene a deschis un apel pentru expresie de interes la care pot aplica institutiile financiare eligibile (banci, institutii de garantare, fonduri etc.). Dupa un proces de selectie riguros, FIE va selecta intermediarii financiari care vor putea pune noul instrument financiar la dispozitia studentilor.

Programul Erasmus+, din care face parte Erasmus+ Loan, este cel mai mare program de mobilitate pentru studenti din UE, numarand 300.000 de studenti si personal ce invata, lucreaza sau urmeaza stagii de training in alta tara UE in fiecare an. Programul este gestionat de Comisia Europeana prin Directoratul General pentru Educatie si Cultura si agentia sa executiva. Activitatile Directoratului sunt incadrate in Strategia 2020 pentru Educatie si Training (ET2020), care contribuie la strategia Europa 2020, pentru a promova dezvoltarea si locurile de munca in Europa.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Fondul European pentru Investitii