Andrei Plesu, fondatorul Colegiului Noua Europa, a fost desemnat castigator al Premiului Cetateanului European, editia 2014, distinctie acordata anual de Parlamentul European pentru realizari exceptionale in dezvoltarea colaborarii culturale transnationale in Uniunea Europeana (UE). Andrei Plesu va primi prestigioasa distinctie pentru activitatea sa ca fondator si rector al Colegiului Noua Europa (NEC, New Europe College – Institut de Studii Avansate), informeaza un comunicat remis MEDIAFAX. In urma propunerii europarlamentarului Tokes Laszlo, printre cei carora li se acorda Premiul Cetateanului European de catre Parlamentul European pentru 2014, se afla si Societatea Timisoara, prezidata de Florian Mihalcea.
Premiul va fi conferit la o ceremonie nationala publica, care va avea loc pe 20 februarie, la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania. Evenimentul central de premiere, la care vor participa toti castigatorii editiei 2014 a Premiului Cetateanului European, din toate statele Uniunii Europene, va fi organizat la Bruxelles, la finalul lunii februarie.
Cancelaria Premiului Cetateanului European a acordat distinctia la propunerea europarlamentarului Cristian Preda, care a motivat oportunitatea recomandarii prin inalta calitate si impactul european ale activitatii de cercetare si ale programelor de burse implementate de NEC de-a lungul existentei sale.
Andrei Plesu este una dintre personalitatile reprezentative ale scolii de la Paltinis si un reper al vietii publice si academice romanesti, critic de arta, filosof, eseist, fondator si director al saptamanalului de cultura Dilema (ulterior Dilema veche), fondator si presedinte al Fundatiei Noua Europa si rectorul Colegiului Noua Europa, se arata pe site-ul editurii Humanitas. A debutat cu eseuri de istorie si teorie a artei. Dupa 1989 a devenit o voce publicistica inconfundabila, aplecandu-se, cu un umor grav si nuantat, asupra unor subiecte actuale sau perene ale politicii, ale culturii sau ale vietii cotidiene. Fara a abandona discursul filosofic, l-a largit spre explorarile teologice sau etice, cu mare succes de public.
sursa: Mediafax
Societatea Timisoara lupta de mai multi ani pentru ca spiritul revolutiei timisorene din 1989 sa razbata in politica si gandirea publica romaneasca. Proclamatia din Timisoara a fost enuntata in martie 1990, iar pentru sustinerea si promovarea ei in primavara anului respectiv s-au desfasurat cele mai ample demonstratii anticomuniste din Europa Centrala.
Societatea Timișoara la mijlocul anilor nouazeci a redactat un proiect de lege ce ar fi interzis pentru un deceniu accesul la functii politice a fostilor lideri comunisti si securisti. Societatea a fost propusa pentru premiu fiind promovator al unor valori importante precum concordia, convietuirea, respectul, toleranta, libertatea de exprimare si dialogul.
sursa: DC News
Premiul cetateanului european – O distinctie pentru realizari exceptionale
In fiecare an, Parlamentul European acorda „Premiul cetateanului european”. Acest premiu se doreste a fi o distinctie pentru realizari exceptionale in domeniile urmatoare:
- activitati sau actiuni realizate de cetateni, grupuri, asociatii sau organizatii care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune intelegeri reciproce si a unei integrari mai puternice in randul cetatenilor statelor membre sau pentru facilitarea cooperarii transfrontaliere sau transnationale in cadrul Uniunii Europene;
- ar putea fi luate in considerare, de asemenea, activitati sau actiuni realizate de cetateni angajati in cooperarea culturala transfrontaliera sau transnationala pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european; sunt preferate proiectele legate de Anul european in curs.
- activitatile de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Doar deputații în Parlamentul European au dreptul să prezinte candidaturi – câte una per deputat în fiecare an.
sursa: Parlamentul European
util: Premiul cetateanului european (pce) Program 2014