Ziua europeană a protecției datelor, 28.01 | video

Copyright pixabay

Amenințarea vieții private de cloud computing este subestimată, chiar ignorată, arată un studiu al Parlamentului. In data de 28 inauarie, Europa celebrează Ziua protecției datelor, o inițiativă ce dorește sensibilizarea și protejarea oamenilor de felul în care datele personale sunt colectate și procesate. Parlamentul lucrează asupra revizuirii legislației UE privind protecția datelor, care datează din 1995, pentru prevenirea folosirii neadecvate a datelor de către companiile private sau autoritățile publice.

Reforma legislației, lansată de Comisia Europeană, prevede reguli comune pentru toate statele membre. Include dreptul de a fi uitat (oamenii vor putea să își șteargă datele personale) și amenzi pentru pierderea sau divulgarea datelor clienților.

În momentul de față, Parlamentul lucrează asupra unei propuneri de regulament privind protecția persoanelor fizice – prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (raportor Jan-Philipp Albrecht) și asupra unei directive privind protejarea datelor procesate în scop juridic (raportor Dimitrios Droutsas).

Noile reguli vor fi valabile în întreaga UE

„Dreptul de a fi uitat, necesitatea aprobării persoanei în transferul de date și sancțiuni în caz de încălcare a regulilor privind dreptul la viața privată sunt cele trei cereri principale ale mele pentru standardele de protecție a datelor, în interiorul UE sau în afara acesteia“, ne-a spus raportorul Jan-Philipp Albrecht (Verzi/ALE, Germania).

Dumnealui a mai arătat că, până acum, statele membre UE au abordat protecția datelor independent. „Noile reguli privind protecția datelor vor fi valabile în întreaga UE și va consolida drepturile consumatorilor, va oferi companiilor siguranță juridică și cetățenilor mai multă încredere în companii“, ne-a  mai spus domnul Albrecht.

„Reforma legislației privind protecția datelor este esențială pentru Europa. Este necesară datorită dezvoltării tehnologice uluitoare, schimbării normelor sociale și construirii lumii în jurul comunicării online. Comisia Europeană, Parlamentul European și, da, Consiliul, trebuie să lucrăm perseverent pentru asigurarea celui mai înalt nivel de protecție a cetățenilor europeni înainte de terminarea mandatului actual, în 2014“, ne-a spus raportorul Dimitrios Droutsas (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Grecia).

Ne spionează SUA pe internet?

Un studiu publicat în 2012 de Direcția Generală pentru Politicile Interne a Parlamentului European avertizează că „amenințarea vieții private de cloud computing este subestimată, chiar ignorată.“ „Principala îngrijorare care vine din creșterea încrederii în cloud computing este mai puțin creșterea fraudei cibernetice decât pierderea controlului asupra identității și datelor individuale“, mai arată studiul.

Raportul mai spune că legislația SUA autorizează supravegherea datelor cloud de rezidenți non-SUA. Este aceasta o breșă ce poate fi folosită de CIA? Sunt măsurile excesive de combatere a terorismului un pas către spionarea noastră? Reforma regulilor UE nu acoperă autoritățile americane, acest lucru putând fi abordat în negocieri UE-SUA.

„Informațiile dumneavoastră personale sunt valoroase, păstrați-le cu grijă și gândiți-vă la drepturile pe care le aveți atunci când le distribuiți! Aveți dreptul de a ști ce informații despre dumneavoastră sunt păstrate de către companii și în baze de date guvernamentale. Ar putea apărea probleme dacă informațiile nu sunt corecte. Aveți dreptul de a verifica informațiile despre dumneavoastră care sunt stocate sau folosite“, îi avertizează Peter Hustinx de la Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor pe cetățenii europeni.

Sursa: Parlamentul European, Comisia Europeana

Leave a Reply