Pentru a marca, la 18 octombrie 2014, cea de a opta aniversare a Zilei UE împotriva traficului de persoane, Comisia face bilanțul eforturilor coordonate care s-au depus în mandatul 2010-2014 al Comisiei Europene pentru a se atinge obiectivul eradicării traficului de persoane. După adoptarea, în 2011, a Directivei UE de combatere a traficului de persoane, instanțele din întreaga Europă judecă infracțiunile legate de traficul de persoane la fel de aspru, folosind aceleași valori minime și maxime de pedepse cu închisoarea, și țările UE sunt obligate să furnizeze un sprijin adecvat victimelor. De asemenea, în Strategia UE pe 2012-2016 privind traficul de persoane, UE a prevăzut 40 de măsuri concrete și practice împotriva traficului de persoane, aducând protecția victimelor și drepturile acestora în centrul atenției.
Comisia Europeană publică cel de al doilea document de lucru la nivelul UE privind statisticile referitoare la traficul de persoane, care acoperă anii 2010, 2011 și 2012. Documentul de lucru nu redă întreaga amploare a traficului de persoane, ci furnizează date numai despre victimele și autorii infracțiunii de trafic de persoane care au intrat în contact cu autoritățile și actorii de la nivel național.
Victime: În perioada 2010-2012 s-au înregistrat 30.146 de victime în cele 28 de state membre ale UE. Autoritățile din statele membre au rezultate din ce în ce mai bune în activitatea de identificare și contactare a victimelor traficului de persoane.
– 80% din victime au fost de sex feminin.
– 16% din victime au fost copii.
– Peste 1.000 dintre victimele copii au fost înregistrate ca făcând obiectul traficului în scopul exploatării sexuale.
– 69% din cazurile de trafic de persoane au avut ca scop exploatarea sexuală.
– 95% dintre victimele înregistrate ale exploatării sexuale au fost de sex feminin.
– 71% dintre victimele înregistrate ale exploatării prin muncă au fost de sex masculin.
– 65% dintre victimele înregistrate au fost cetățeni ai UE.
Autorii infracțiunii de trafic de persoane: În perioada 2010-2012, în statele membre a început urmărirea penală în 8.551 de cazuri de trafic de persoane. Peste 70% din autori au fost de sex masculin. Acest procent include persoanele suspectate, urmărite penal și condamnate pentru trafic de persoane. În ultimii trei ani, în statele membre s-au raportat 3.786 de condamnări pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania http://ec.europa.eu/romania/news/20102014_traficul_de_persoane_ro.html