În fiecare minut, lumea întreagă generează 1,7 milioane de miliarde de byți de date, ceea ce echivalează cu 360 000 de DVD-uri și înseamnă peste 6 megabyți de date pe zi pentru fiecare persoană. Aceste informații provin din diferite surse, de exemplu, de la persoane, mașini sau senzori. Poate fi vorba de informații despre climă, imagini din satelit, fotografii și înregistrări video digitale, evidențe ale unor tranzacții sau semnale GPS.
Prin urmare, sectorul datelor crește în prezent cu 40% pe an, de 7 ori mai rapid decât piața globală a informației și comunicațiilor. Întreprinderile ale căror procese decizionale sunt bazate pe cunoștințele generate de date înregistrează o creștere a productivității de 5‑6%. Datele masive ne ajută deja la accelerarea diagnosticării leziunilor cerebrale sau la prevederea recoltelor în țările în curs de dezvoltare. Tehnologia și serviciile mondiale de date masive vor genera sute de mii de noi locuri de muncă în următorii ani.
Comisia Europeană și sectorul european al datelor s-au angajat să investească 2,5 miliarde de euro într-un parteneriat public-privat (PPP), al cărui obiectiv este consolidarea sectorului datelor și plasarea Europei în fruntea cursei mondiale în acest domeniu.
Gestionarea mega-datelor ar putea însemna:
- până la 30% din piața mondială de date pentru furnizori europeni;
- crearea, în Europa, a 100 000 de noi locuri de muncă în domeniul datelor, până în 2020;
- reducerea cu 10% a consumului de energie, rezultate mai performante în domeniul asistenței medicale și utilaje industriale mai productive.
Un memorandum de înțelegere de instituire a parteneriatului public-privat privind datele masive va fi semnat de către Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, și Jan Sundelin, președinte al Big Data Value Association, care acționează în numele mai multor societăți, printre care se numără Atos, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP, SIEMENS și al mai multor organisme de cercetare, precum Fraunhofer și Centrul german de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. UE a alocat, din programul Orizont 2020, peste 500 de milioane de euro sub formă de investiții pe o perioadă de 5 ani (2016-2020); la rândul lor, partenerii privați urmează să contribuie cu o sumă de cel puțin patru ori mai mare (2 miliarde de euro). Parteneriatul este programat să înceapă la 1 ianuarie 2015.
Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene in România