Parlamentul European a aprobat miercuri, 17 septembrie, ajutorul acordat muncitorilor disponibilizati din Romania pentru a-si gasi noi locuri de munca. Finantarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile nationale, intrand in vigoare dupa adoptarea de catre Consiliul de Ministri.
”Inchiderea combinatului de sarma de la Campia Turzii aproape ca a triplat numarul de someri din regiune” a spus raportorul Siegfried Muresan (PPE, RO),”de aceea cred ca acesti bani vin ca o gura de aer pentru cei de acolo. Uniunea Europeana ofera acestor oameni o sansa la un trai decent”, a adaugat el.
Autoritatile romane au cerut ajutor prin FEAG pentru o mie de lucratori disponibilizati de producatorul de otel Mechel Campia Turzii si de furnizorul sau. Cererea pentru produsele lor a scazut mai ales ca urmare a importurilor din China. Cele 3 571 150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finantarea unor noi afaceri si consultanta pentru gasirea unui nou job.
Data probabila la care Consiliul de Ministri va vota asupra ajutorului acordat Romaniei este 25 septembrie.
Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 impotriva şi 16 abţineri.
Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucratorilor disponibilizati ca urmare a unor schimbari majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiara si pentru a ii asista in gasirea de noi locuri de munca. Intre 2014 si 2020, fondul are la dispozitie 150 milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizati primesc masuri de asistenta cum ar fi sprijin pentru inceperea unei afaceri, pentru gasirea unui loc de munca, pentru consultanta de cariera si diferite forme de training. In cele mai multe cazuri, autoritatile nationale au luat deja anumite masuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, dupa aprobarea finala.
In 2007-2013, peste 400 de milioane de euro au fost alocate pentru ajutarea muncitorilor licentiati din cauza globalizarii sau crizei economice: formare, cautarea unui loc de munca sau lansarea propriei companii. Ajutorul a provenit de la Fondul UE de ajustare la globalizare (FEAG). Pe 11 septembrie, Parlamentul European a aprobat un pachet de ajutor pentru muncitorii din patru tari, printre care si Romania.
In 7 ani, incepand cu 2007, 20 de state UE au trimis peste 100 de cereri de cofinantare de la FEAG a unor programe dedicate unui numar de 100.000 de muncitori care si-au pierdut locul de munca din cauza globalizarii (56% cand o companie mare se inchide sau productia este deplasata in afara UE) sau din cauza crizei economice si financiare (44%).
Cererile au venit pentru muncitorii licentiati de companii producatoare de automobile (22,5%), masini si echipament (13,5%), textile si pantofi (12%), calculatoare, telefoane mobile (11,6%) si constructii (9,6%).
sursa: Parlamentul European