Scotienii au votat pe 18 septembrie intr-un referendum istoric care le-a dat de ales intre independenta si autonomie sporita. De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegatori inscrisi, potrivit ultimelor estimari, s-au prezentat la urne pentru a raspunde la intrebarea: “Scotia trebuie sa devina o tara independenta?”, si sa decida daca vor pune capat sau nu unei uniuni care dateaza din 1707. In procente, 55,42 la suta din populatia Scotiei a votat impotriva independentei, iar 44,58 la suta in favoarea ei.
Astfel, scotienii au respins independenta de Marea Britanie. Dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei, ceea ce reprezinta mai mult decat cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obtine o victorie in acest referendum, potrivit datelor oficiale anuntate de BBC.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, declarase in luna februarie ca ar fi “extrem de dificil, daca nu imposibil” pentru o Scotie independenta sa adere la Uniunea Europeana. “Ar fi foarte dificil de obtinut acordul tuturor celorlalte tari membre UE pentru a accepta o noua tara care ar proveni dintr-un stat membru”, a explicat Barroso. El a dat ca exemplu Spania, care se confrunta cu revendicari secesioniste si refuza sa recunoasca independenta Kosovo. “Este intr-un fel o situatie similara, intrucat este vorba despre o tara noua”, a adaugat seful executivului comunitar.
“Un nou stat independent ar deveni, din momentul declararii independentei sale, un stat exterior pentru Uniunea Europeana”, a sustinut in 2013 presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intervievat in legatura cu situatia Cataloniei.
Sursa: Euractiv