La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001. Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa.
Care sunt cifrele ?
- peste 200 de limbi europene
- 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene
- peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară
- şi un numărul mult mai mare de limbi vorbite de persoane provenind din alte părţi ale lumii
Ce acţiuni se desfăşoară ?
Cursuri de limbi străine, jocuri, discuții , conferințe, emisiuni de radio şi televiziune. Organizațiile naționale , instituțiile UE și Consiliul Europei colaborează în fiecare an pentru a crea un program variat pentru fiecare grupă de vârstă.
Mai multe informatii despre evenimentele anului 2014 pot fi gasite pe site-ul oficial http://edl.ecml.at
Lista evenimentelor organizate de Comisia Europeană pot fi descărcate în aici: lista evenimentelor(316 kB)
Centrul de informare Europe Direct Timişoara vă invită la un eveniment dedicat publicului larg, ce va include dezbateri, prezentări, jocuri pentru învăţarea limbilor europene, momente muzicale şi o vizionare de film. Vom discuta despre comunicarea reala cu cei care vorbesc alte limbi si, pentru ca pe 28 septembrie este Ziua Internationala a persoanelor cu deficiente de auz, vom discuta si despre “limbajul tacerii” si despre integrarea persoanelor cu deficiente de auz in societatea romaneasca si in Europa.
Invitati:
– elevi ai claselor. 9-12 de la Liceul Dositei Obradovici, coordonati de prof. Giurgevca Raduca si de la Liceul Auto, coordonati de prof. Adriana Brebenel
– dna Angela Mate, psiholog si profesor, interpret limbajul mimico-gestual pentru persoanele cu deficiente auditive
Ce faci atunci cand viata iti acorda o a doua sansa? – In a doua parte a evenimentului, de la 18:30, vom viziona impreuna filmul White Palms /”Palme albe” din 2006 in regia lui Feher Tenyer, cel mai premiat film maghiar al momentului, în care joacă şi actorii români Oana Pellea şi Gheorghe Dinica.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6Zby-UmPsDk
“White Palms” este al 6-lea film din seria de proiectii “Ulysses Gaze: povesti ale migraţiei în cinematografia est-europeana”.
Partenerii nostri in proiectul “Ulysses’ Gaze” sunt EuropaNova Bruxelles, Platform Spartak, Tarile de Jos, Dom Spotkań z Historią, Polonia si Ethnological Museum of Thrace, Grecia.
Data: 26 septembrie, ora 17.30
Locul: Centrul de Informare Europe Direct Timişoara, Bd Take Ionescu 40