19 august – Ziua mondiala a asistentei umanitare

ajutor umanitar
shutterstock.com

Ziua mondiala a asistentei umanitare comemoreaza victimele atacului comis in 2003 asupra sediului Organizatiei Natiunilor Unite din Bagdad. In acest atac si-au pierdut viata 22 de persoane, printre care si Reprezentantul special al ONU in Irak, Sergio Vieira de Mello.

Dna Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la situatii de criza, se afla in Irak, unde Comisia Europeana furnizeaza asistenta vitala sutelor de mii de civili blocati in mijlocul luptelor. Dna comisar a facut urmatoarea declaratie:

„Ziua mondiala a asistentei umanitare ne ofera prilejul de a ne exprima recunostinta fata de persoanele care isi risca viata in fiecare zi pentru a veni in ajutorul victimelor razboaielor si ale dezastrelor din lumea intreaga si reprezinta o ocazie de a scoate in evidenta provocarile umanitare cu care ne confruntam.

Aceste provocari sunt mult prea evidente aici, in Irak. Sute de mii de oameni au nevoie cu disperare de ajutor. Insa intensificarea conflictului face ca accesul la acestia sa fie tot mai dificil. Pentru persoanele care lucreaza in domeniul umanitar, contextul in care isi desfasoara activitatea s-a schimbat radical – aici si in orice alta parte a lumii.

Numarul tot mai mare de conflicte si caracterul evolutiv al acestora au drept consecinta faptul ca lumea noastra este mai fragila ca niciodata. In Orientul Mijlociu asistam la un nivel de violenta ingrozitor, fara sa se intrevada incetarea suferintelor populatiei civile nevinovate. Pe continentul african, din Mali, in vest, pana in Somalia, in est, trecand prin Nigeria de Nord, Republica Centrafricana si Sudanul de Sud, milioane de civili sunt prinsi in spirala unui lant de conflicte alimentate partial de ura etnica si religioasa. A oferi ajutor si asistenta copiilor, femeilor si batranilor vulnerabili devine din ce in ce mai dificil.

Si aceste provocari fac mai periculoasa desfasurarea activitatii persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar. Din 2003 pana in prezent, numarul de atacuri comise impotriva acestora a crescut de patru ori. In medie, anul trecut si-au pierdut viata douasprezece persoane care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar si mai mult de zece au fost rapite in fiecare luna. In fiecare saptamana, trei persoane care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar au fost victimele unor atacuri si au fost ranite.

Dat fiind efectul combinat al schimbarilor climatice, al cresterii demografice rapide inregistrate in locuri cum ar fi regiunea Sahel si al cresterii extremismului, ne vom confrunta inevitabil cu mai multe conflicte, cu foamete extinsa si cu un numar mai mare de persoane fortate sa isi abandoneze casele si mijloacele de trai.

Traim intr-o lume extrem de fragila si din acest motiv trebuie sa ne concentram mai mult asupra provocarilor cu care ne confruntam: le datoram acest lucru victimelor razboaielor si dezastrelor si, de asemenea, femeilor si barbatilor curajosi care isi pun viata in pericol pentru a-i ajuta pe cei aflati in suferinta.”

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

 

Europa sprijina actiunile umanitare

Luand In considerare atat contributia Comisiei, cat si pe cea a statelor membre, se constata ca Uniunea Europeana ocupa locul Intai la nivel mondial In ceea ce priveste acordarea de ajutor umanitar. Activitatea UE In acest domeniu se bucura de sprijinul covarsitor al cetatenilor europeni: noua din zece declara ca este important ca UE sa finanteze ajutorul umanitar, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru.

Comisia Europeana a ajutat 124 de milioane de persoane din peste 90 de tari In 2013, iar in acest an acorda in continuare asistenta persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor, printre acestea numarandu-se victimele conflictelor din Siria, din Republica Centrafricana si din Sudanul de Sud, supravietuitorii dezastrelor naturale din Asia, cei afectati de insecuritatea alimentara in regiunea Sahel si populatiile vulnerabile blocate in „crize uitate”, cum ar fi situatia dificila a refugiatilor columbieni sau conflictul din Kachin In Myanmar/Birmania.

Comisia furnizeaza asistenta umanitara persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor in parteneriat cu peste 200 de organizatii umanitare, printre care se numara si organizatii neguvernamentale si internationale, ONU si societatile de Cruce Rosie. Datorita solidaritatii cetatenilor europeni, mii de persoane care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar acorda asistenta si aduc speranta victimelor conflictelor si dezastrelor naturale. Accesul fara obstacole si in siguranta la victime este o conditie esentiala pentru a salva viata persoanelor care au nevoie de ajutor.

victime

Frecventa atacurilor impotriva persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar a atins un nivel fara precedent. In 2013 s-a inregistrat un numar record de agresiuni, 454 de persoane care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar fiind atacate. Peste o treime din victime (155 de persoane) au fost ucise (date din 15 iulie 2014, furnizate de aidworkersecurity.org).

Personalul national reprezinta tinta principala a acestor atacuri, numai una din sase victime facand parte din personalul international care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar (date din 2013).

Tot mai multe persoane care lucreaza In domeniul ajutorului umanitar se gasesc in situatii precare si sunt supuse riscului de a cadea victima unui atac violent. Activitatea persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar a devenit mai periculoasa si, in consecinta, barbatii, femeile si copiii aflati in situatii dificile sunt expusi riscului de a li se acorda asistenta intr-o mai mica masura sau chiar deloc. Mii de persoane vulnerabile pot fi private de sprijinul menit sa salveze vieti daca, din cauza climatului de insecuritate, organizatiile umanitare sunt nevoite sa isi suspende operatiunile sau sa se retraga din regiunile periculoase.

In clasamentul celor mai periculoase tari, Afganistanul ocupa primul loc, in perioada 1997-2013 avand loc 400 de incidente. Acest numar este de doua ori mai mare decat cel inregistrat in tara care ocupa locul al doilea, Somalia.

Incepand cu jumatatea anului 2010, in fiecare luna, fara exceptie, persoanele care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar au fost atacate in Afganistan. In luna iunie a acestui an, opt membri ai personalului unui ONG care dezamorsau bombe au fost ucisi, iar alti trei au fost raniti in timp ce lucrau la deminarea unui teren.

In Somalia, in decembrie 2013, patru medici (trei sirieni si un somalez) au fost impuscati in timp ce se indreptau catre o clinica. In acelasi atac si-au pierdut viata doua garzi de corp, iar un medic sirian si un medic somalez au fost raniti.

In luna ianuarie, in statul Jonglei din Sudanul de Sud, trei membri ai personalului national din domeniul ajutorului umanitar au fost ucisi de o grupare armata care a jefuit sediile ONU si ale ONG-urilor.

Desi nu figureaza in primele zece locuri din clasamentul prezentat in tabelul de mai sus, Republica Centrafricana a devenit in ultimul timp una dintre cele mai periculoase tari pentru desfasurarea activitatii persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar. Situatia in materie de securitate s-a deteriorat de la jumatatea anului 2013. In luna aprilie a acestui an, trei persoane care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar au fost ucise de fosti membri inarmati ai gruparii Seleka in timpul unei reuniuni cu liderii comunitatii in cadrul careia se purtau discutii pe tema ingrijirii medicale si a accesului la aceasta. In acelasi atac au fost asasinati si cincisprezece conducatori locali.

In Siria continua atacurile asupra persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar, aproape 60 dintre acestea fiind ucise din 2011. Preocuparile privind siguranta personalului care Isi desfasoara activitatea In domeniul ajutorului umanitar si privind siguranta operatiunilor se mentin la acelasi nivel ridicat In toate regiunile Siriei, inregistrandu-se atacuri impotriva ambulantelor si a vehiculelor ONU, precum si rapiri ale persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar.

Persoanele care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar sunt neutre: ele acorda asistenta celor care au nevoie de sprijin, indiferent de nationalitatea, religia, sexul, originea etnica sau apartenenta politica a acestora.

Atacurile impotriva persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar constituie o incalcare a dreptului umanitar international care stabileste responsabilitatile statelor si ale partilor nestatale in timpul conflictelor armate in chestiuni fundamentale, cum ar fi dreptul de a primi asistenta umanitara, protectia civililor, inclusiv a medicilor si a persoanelor care lucreaza in domeniul ajutorului umanitar, si protectia refugiatilor, a femeilor si a copiilor. In pofida faptului ca este obligatoriu pentru toate statele si pentru toti actorii nestatali, dreptul umanitar international este tot mai des incalcat.

Uniunea Europeana promoveaza cu fermitate respectarea dreptului umanitar international. Comisia Europeana finanteaza formarea in domeniul dreptului international umanitar a personalului civil si militar care participa la operatiunile UE de gestionare a crizelor. Un exemplu in acest sens il reprezinta misiunea de instruire desfasurata in 2013 de UE In Mali (EUTM Mali).

Europa se mandreste cu o traditie indelungata in domeniul ajutorului umanitar, aici infiintandu-se multe dintre cele mai renumite organizatii umanitare la nivel mondial.

Statele membre ale UE s-au implicat intotdeauna si au facut donatii generoase pentru a sprijini victimele situatiilor de urgenta.

Uniunea Europeana, in ansamblu, acorda ajutor umanitar de peste 40 ani. In 1992 a infiintat Oficiul pentru ajutor umanitar al Comunitatii Europene (ECHO) „pentru a asigura o interventie mai rapida si mai eficienta”. In februarie 2010, ECHO a devenit Directia Generala Ajutor Umanitar si Protectie Civila, dna Kristalina Georgieva fiind primul comisar pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la situatii de criza.

In cursul actualului sau mandat, Comisia Europeana a ajutat în fiecare an peste 120 de milioane de victime ale dezastrelor naturale si provocate de om. Acest fapt s-a realizat cu mai putin de 1 % din bugetul anual total al UE, ceea ce reprezinta putin peste 2 EUR pentru fiecare cetatean al UE.

sursa: Comisia Europeana