Rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard — primul sondaj desfasurat la nivelul UE dupa alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, organizate sub sloganul „De data aceasta e altfel”, au fost publicate. Rezultatele arata ca cele mai importante probleme cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeana sunt dominate de teme economice.
Atunci când li s-a cerut să identifice cele două preocupări principale, respondenții au mentionat diferite aspecte economice. Astfel, pe primul loc se gaseste situatia economica (39%), pe locul al doilea loc – somajul (34%), iar pe locul al treilea se gaseste situatia finantelor publice la nivelul fiecarui stat membru (25%). Toate acestea sunt insa in scadere fata de ultimul sondaj eurobarometru, realizat in toamna anului 2013.
In situatia geopolitica actuala, nu este surprinzator interesul crescut aratat de europeni pentru gestionarea problemei migratiei si pentru cresterea influentei Uniunii Europene la nivel mondial.
Astfel, problema migratiei, cu o crestere de 5 puncte procentuale, se afla pe locul 4 in interesul europenilor, iar cresterea influentei Uniunii Europene la nivel mondial se afla pe locul 6, cu o crestere de 2 puncte procentuale.
O mare majoritate a europenilor continuă să spuna că nu sunt multumiti de situatia economiei nationale (63%, dar numarul acestora este in scadere -5 puncte procentuale). Romania se afla mult sub media europeana. Doar 14% dintre romani considera ca situatia economica a Romaniei este buna, fata de media europeana de 34%.
1. Un numar record de cetateni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, considera ca parerea lor conteaza
Dupa alegerile europene, numarul cetatenilor care considera ca parerea lor conteaza in UE a crescut de la 29% in noiembrie 2013 la 42%. Acesta este cel mai inalt nivel atins de cand a fost pusa pentru prima data aceasta intrebare in cadrul Eurobarometrului standard, cu un deceniu in urma (a se vedea anexele 1 si 2). In plus, 65% dintre europeni se simt cetateni ai UE, fata de 59% in sondajul Eurobarometru din toamna trecuta.
Vicepresedintele Maroš Šefčovič, comisarul pentru relatii interinstitutionale si administratie, a declarat: «Am trecut printr-o perioada care ne-a pus la grea incercare, dar Europa intoarce acum pagina si priveste catre viitor. Eforturile comune depuse la nivel european pentru a readuce Europa pe calea redresarii economice incep sa dea roade. Nu se inregistreaza imbunatatiri doar la nivelul indicatorilor economici, ci si in atitudinea cetatenilor fata de situatia economica. Si, bineinteles, numeroasele dezbateri desfasurate in contextul alegerilor europene — nu in ultimul rand dialogurile cu cetatenii si procesul de desemnare a „Spitzenkandidaten” — au adus Europa mai aproape de cetateni.»
2. Optimismul cu privire la situatia economica si la viitorul UE este in crestere
Pentru prima data de la inceputul crizei financiare in urma cu sapte ani, tot mai multi europeni considera ca situatia economica va cunoaste o imbunatatire in urmatoarele 12 luni (a se vedea anexa 3), iar aproape trei din patru persoane nu se asteapta la o evolutie negativa. Si, tot pentru prima data in ultimii ani, procentul europenilor care considera ca impactul crizei asupra pietei fortei de munca a atins nivelul sau maxim este mai mare decat cel al respondentilor care cred ca situatia poate sa se inrautateasca si mai mult (a se vedea anexa 4).
Sprijinul pentru moneda euro este in crestere. In conditiile in care Lituania se pregateste sa adopte moneda unica europeana, observam o crestere cu 10 puncte procentuale (fata de toamna anului trecut) a numarului lituanienilor care se declara in favoarea monedei euro (a se vedea anexa 5). Observam, de asemenea, evolutii similare si in restul Europei: + 10 puncte procentuale in Letonia si Cipru si + 5 puncte procentuale in Portugalia si Grecia.
Oamenii sunt mai optimisti in ceea ce priveste viitorul UE. Fata de luna noiembrie a anului trecut, s-a inregistrat o crestere cu cinci puncte procentuale a numarului celor care se declara optimisti, in timp ce numarul celor care se declara pesimisti a scazut cu cinci puncte procentuale (a se vedea anexa 6). Mai mult de jumatate din populatie are in prezent o atitudine optimista fata de viitor, in timp ce numai doua din cinci persoane nu impartasesc pe deplin acest sentiment.
Sondajul Eurobarometru standard din 2014 a fost realizat prin intermediul unor interviuri fata in fata, desfasurate in perioada 31 mai – 14 iunie 2014. In total, au fost intervievate 32 689 de persoane din toate statele membre ale UE si din tarile candidate.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene