100 de ani de la Primul Razboi Mondial – dezbatere in Parlamentul European

Image Credit to Botond Horvath / Shutterstock.com
Image Credit to Botond Horvath / Shutterstock.com

Cu un veac in urma, Europa intra intr-unul dintre cele mai dezastruoase conflicte ale istoriei sale: Primul Razboi Mondial. Miercuri, 16 aprilie, intr-o dezbatere dedicata acestuia, deputatii europeni au spus ca pacea si stabilitatea sunt lucruri care nu trebuie abordate cu usurinta. Acestia au cerut mai multa integrare si au aratat importanta combaterii nationalismului pentru asigurarea pacii, stabilitatii si securitatii in Europa.

Primul Razboi Mondial a fost prima mare catastrofa a secolului al XX-lea, a spus presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, aratand importanta cooperarii popoarelor dincolo de frontiere.

Ministrul de externe elen, Evangelos Venizelos, vorbind in numele Consiliului, a aratat ca „aniversarea gaseste Europa confruntandu-se din nou cu situatii care testeaza prezenta sa politica la nivel international, de la Siria la Libia si de la Iran la Ucraina”. Dumnealui a aratat ca memoria istorica trebuie sa fie la baza marilor initiative politice necesare in UE.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut UE sa „ofere moduri si mijloace de evitare a perversitatii nationalismului, cu pastrarea culturii diferitelor state”. Referindu-se la criza din est, domnul Barroso a definit-o ca pe un contrast intre „o Europa moderna, deschisa si democratica” si „vechiul concept al unei Europe care continua sa gandeasca si sa actioneze in functie de putere, sfere de influenta, lipsa increderii si logica diviziunii si cuceririi”.

Joseph Daul (PPE, Franta) a amintit ca Primul Razboi Mondial a fost „un accident cauzat de nationalismele egoiste” si a cerut mai multa integrare si mai multe politici comune. „Daca Europa ar ceda populismului si euroscepticismului, ne-am deplasa inapoi in timp. Ar fi o intoarcere la haos si razboi in Europa”, a adaugat dumnealui.

„Noi grupuri si partide construite pe ura si xenofobie se creeaza in Europa”, a avertizat Hannes Swoboda (S&D, Austria). „Nationalismul ne poate distruge pacea sociala, siguranta, prosperitatea si influenta internationala. Ar fi un pret prea mare pentru cetateni”, a adaugat dumnealui.

Conform belgianului Guy Verhofstadt (ALDE), razboiul (sau absenta lui) a fost singurul argument la un moment dat pentru integrarea europeana. „Sa fim sinceri: nu vom convinge tanara generatie doar aratandu-le trecutul oribil, distant. Trebuie sa le explicam ca integrarea europeana este un instrument pentru un viitor mai bun”, a adaugat dumnealui.

Daniel Cohn-Bendit (Verzi/ALE, Franta) a cerut Parlamentului European sa „apere interesele comunitatii si sa lase in urma interesele nationale”. „Federalismul european este cheie pentru viitorul scenei globale”, a adaugat dumnealui.

Martin Callanan (CRE, Regatul Unit) a amintit ca, din pacate, nu toate tarile au primit lectia Primului Razboi Mondial si ca unele inca se mai bazeaza pe amenintari si forta militara.

Parlamentul European trebuie sa trimita semnalul ca „UE nu va mai sustine niciodata razboiul, ca pacea este fragila si nu poate fi tratata cu usurinta in Europa”, a spus Gabriele Zimmer (GUE/NGL, Germania).

Ideea ca razboiul a izbucnit din cauza statelor natiune si ca din aceasta cauza acestea trebuie abolite este „un neadevar potential periculos”, a spus Nigel Farage (EFD, Regatul Unit).

Daniël Van der Stoep (NI, Olanda) a spus ca Parlamentul European are aceleasi obiective ca liderii care au pierdut controlul in razboaiele mondiale: sa creeze un stat cat de puternic posibil pe continentul european. „Sunt alegatori care vor spune clar pe 22 mai ca se opun ocuparii nedrepte si dictatoriale a statelor lor nationale”, a spus dumnealui.

sursa: Parlamentul European