Studenţii români şi bulgari, cu subvenţiile îngheţate de guvernul britanic

Universitati_studenti

În luna noiembrie a anului trecut, 7.500 de studenți români şi bulgari din Marea Britanie s-au trezit cu bursele şi ajutoarele de întreţinere suspendate, fără avertisment. Guvernanţii au susţinut, la acel moment, că nu este o măsură discriminatorie, toţi studenţii străini trecând prin acelaşi proces de verificare, cerându-li-se dovezi că au locuit cel puţin timp de trei ani în Marea Britanie, înainte de a solicita şi beneficia de stimulentele financiare. Studenţii se tem că sunt victimele unor noi reguli adoptate de guvernul britanic, reguli ce vizează descurajarea fluxului de imigranţi.

Când scrisoarea a aterizat pe pragul casei Crinei Petrariu, aceasta a presupus că e o greşeală. Pe scurt, nota oficială declara că sprijinul financiar pe care il primea ca student la chimie în anul doi la Universitatea din Hull, a fost îngheţat – şi că ea datora acum guvernului britanic 3.500 lire sterline.

“Am fost șocată, dar mi-am spus că e o eroare la mijloc. Am sunat persoanele care se ocupă de finanţarea studenţilor şi mi-au spus că s-a adoptat o nouă lege, prin care Guvernul le cere să oprească toate plăţile pentru români şi bulgari”. Petrariu a transmis imediat extrasul bancar prin care a demostrat că locuieşte în Marea Britanie de cinci ani, dar nici dupa două luni plăţile nu au fost reluate,” spune Crina Petrariu.

Petrariu, care a locuit în Marea Britanie timp de cinci ani şi al cărei soţ tocmai a primit un loc de muncă ca profesor de matematică la ciclul gimnazial, este unul dintre cei aproximativ 7.500 de studenţi români şi bulgari al căror sprijin financiar – taxe şi indemnizaţie de întreţinere – a fost îngheţat fără avertisment în luna noiembrie anul trecut.

Guvernul a declarat că a suspendat aceste subvenţii şi împrumuturi după ce a văzut o creştere a numărului de studenţi din cele două ţări care aplică pentru sprijin de întreţinere. Oficialii le-au cerut dovezi recente ale statutului lor de rezidenţi în Marea Britanie pentru ultimii trei ani.

Această acţiune a coincis cu o retorică din ce în ce mai ostilă despre afluxul anticipat de “profitori”, din cele două ţări, atunci când restricţiile de muncă în Marea Britanie s-au ridicat la 1 ianuarie 2014. În aceste condiţii, studenţii se tem că au fost prinşi la mijloc în efortul guvernului de a părea dur în privinţa imigranţilor .

Andrei Stan, student la Universitatea Sheffield, este coordonatorul pentru filiala din Marea Britanie a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. El a spus că unii români au fost obligaţi să-şi abandoneze studiile din lipsă de bani – şi mulţi alţii sunt sceptici faţă de motivele guvernului britanic. “Momentul în care a fost făcut anunţul şi direcţionarea foarte precisă către studenţii din aceste două ţări, fără a lua în calcul celelalte state membre ale Uniunii Europene – duce la suspiciunea că ar fi putut exista o motivaţie politică de partid pentru această iniţiativă, iar studenţii români şi bulgari cu drepturi legitime plătesc preţul.”

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, a prezentat un caz al unei tinere românce de doar 18 ani, căreia i s-a cerut să achite 9.000 de lire în termen de 10 zile, dacă nu va putea prezenta un extras bancar, o factură de utilităţi sau o dovadă de plată a unei taxe locale, pe numele său, emise cu peste trei ani în urmă. Cum însă, la 15 ani, domnişoara respectivă era minoră, nu puteau exista asemenea documente pe numele său. Prin urmare, a transmis dovezi de la Poliţia de Frontieră a Marii Britanii, precum şi de la şcolile la care a studiat. „Cu toate acestea, răspunsul autorităţilor rămâne negativ, iar ea nu ştie ce să mai facă”, spune Jinga.

Guvernanţii Marii Britanii susţin că măsura impusă în luna noiembrie a fost determinată de o creştere spectaculoasă a solicitărilor de stimulente financiare din partea studenţilor români şi bulgari.

Sursa: The Guardian

          Diasporaro.com