Iniţiativa cetăţenească europeană oferă unui număr de un milion de cetăţeni ai UE posibilitatea de a participa direct la elaborarea politicilor UE, solicitându-i Comisiei Europene să facă o propunere legislativă.
Perioada de colectare s-a încheiat pentru primele opt iniţiative cetăţeneşti europene.
Pentru trei dintre ele s-a declarat atingerea obiectivului de un milion de semnături în UE, cu înregistrarea numărului minim de semnături în cel puţin şapte state membre. Declaraţiile de susţinere urmează a fi verificate de către autorităţile naţionale competente, înainte ca aceste iniţiative să fie prezentate oficial Comisiei, asa cum prevede legislatia privind initiativele cetatenesti europene.
Cele trei initiative care au strans peste un milion de semnaturi
1. Initiativa Apa și salubritatea reprezintă un drept al omului! Apa este un bun public și nu o marfa! (1.857.605 semnaturi) – cere Comisiei Europeane sa propuna o legislatie de implementare a dreptului omului la apa și salubritate și de promovare a asigurarii cu apa si salubritate ca servicii publice de baza pentru toti.
2. Initiativa Unul dintre noi (1.500.000 semnaturi) spune ca demnitatea si integritatea embrionului uman trebuie respectate. Pentru a da dovada de coerenta in exercitiul atributiilor sale, UE ar trebui sa interzica si sa puna capat finantarii activitatilor care implica distrugerea embrionilor umani, in special in domeniul cercetarii, al ajutorului pentru dezvoltare si al sanatatii publice.
3. Initiativa Stop vivisection (1.082.640 semnaturi) le ofera cetatenilor europeni posibilitatea de a spune NU si de a-si exprima dezacordul fata de experimentele pe animale, spre a solicita Uniunii Europene o alternativa viabila si in acord cu epoca actuala, respectand drepturile omului si pe cele ale animalelor.
Vicepresedintele Maroš Šefčovič a declarat: „Ma bucura faptul ca trei initiative cetatenesti europene atat de diferite au putut depasi pragul de reusita. Este dovada ca acest experiment unic si foarte ambitios de democratie participativa la nivel transnational a trezit interesul oamenilor din toata Europa.” Vicepresedintele CE incurajeaza cele cinci initiative care nu au atins pragul de un milion de semnaturi spunand ca stabilind contacte cu un numar foarte mare de persoane care gandesc la fel din intreaga Europa organizatorii acestora si-au construit o baza foarte solida pe care pot sa-si sustina principiile exprimate in campaniile incepute.
Ce se intampla dupa colectarea semnaturilor?
Acum, autoritatile nationale au la dispozitie trei luni pentru a valida semnaturile, un proces care a inceput deja in luna septembrie pentru initiativa Right2Water. Dupa validarea unei ICE care a intrunit semnaturile, Comisia dispune apoi de trei luni pentru a analiza initiativa si a decide cum sa procedeze in privinta acesteia. Comisia ii va intalni pe organizatori, ocazie cu care acestia vor putea explica in detaliu aspectele semnalate in cadrul initiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-si prezenta initiativa in cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. In final, Comisia va adopta o comunicare in care va explica concluziile sale privind initiativa, actiunile pe care intentioneaza sa le intreprinda, daca este cazul, si motivele care au stat la baza deciziei sale.
In unele cazuri, este posibil sa contina doar o opinie preliminara a Comisiei, care poate solicita si alte evaluari pentru a putea lua decizia finala. In cazul in care Comisia decide sa prezinte o propunere legislativa bazata pe o initiativa cetateneasca, este demarata procedura legislativa obisnuita: propunerea Comisiei este prezentata legiuitorului (Parlamentul European si Consiliul sau, in unele cazuri, doar Consiliul), care trebuie sa o adopte inainte sa capete forta de lege.
Informatii despre initiativele ce sunt inca deschise gasiti aici.
surse: Reprezentanta Comisiei Europene
Ghidul initiativei cetatenesti europene