La 16 aprilie, CE a lansat o dezbatere referitoare la modul în care poate fi eficientizat procesul decizional în UE în domeniul social.
În discursul său din 2018 privind starea Uniunii, președintele Juncker a anunțat o analiză globală a tuturor clauzelor pasarelă prevăzute în tratatele UE. Drept urmare, au fost deja adoptate trei comunicări: privind politica externă și de securitate comună (septembrie 2018), politica fiscală (ianuarie 2019) și energia și clima (aprilie 2019). Comunicarea privind clauzele pasarelă în politica socială este cea de-a patra comunicare.
Majoritatea domeniilor ce țin de politica socială și intră în sfera de competență a UE sunt supuse votului cu majoritate calificată. Astfel a fost creat un acquis social cuprinzător de-a lungul anilor, iar în timpul mandatului actualei Comisii s-au înregistrat progrese semnificative în acest domeniu. Un număr foarte limitat de domenii necesită totuși unanimitate de voturi în rândul statelor membre ale UE și proceduri legislative speciale, în care Parlamentul European nu participă pe picior de egalitate cu Consiliul în procesul de codecizie.
Faptul că procedurile de vot cu majoritate calificată și în unanimitate coexistă în cadrul anumitor domenii politice conexe a condus la o dezvoltare inegală a acquis-ului social. Deși standardele de protecție sunt, în general, ridicate și cuprinzătoare, în unele cazuri se constată lacune în materie de protecție. În plus, deși îi reprezintă pe cetățeni, care beneficiază în mod direct de pe urma politicii sociale a UE, Parlamentul European nu are un rol egal și important ca factor de codecizie în cadrul procedurilor legislative speciale și este adesea doar consultat în astfel de cazuri. Într-o perioadă de schimbări rapide, uneori fundamentale, este mai important decât oricând ca UE să poată formula rapid reacții politice eficiente.
Domenii ale politicii sociale care fac în continuare obiectul unanimității în cadrul Consiliului și al procedurilor legislative speciale:
- nediscriminarea pe criterii de gen, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală;
- securitatea socială și protecția socială a lucrătorilor (în afara situațiilor transfrontaliere);
- protecția lucrătorilor împotriva concedierilor;
- reprezentarea și apărarea colectivă a intereselor lucrătorilor și angajatorilor și
- condițiile de muncă pentru resortisanții din țările terțe care sunt rezidenți legali pe teritoriul UE.
Citește mai mult:
Sursa: Comunicat de presă al CE