Comisia Transport și Turism a PE: 2021, ultimul an în care statele membre trec la ora de vară şi de iarnă

Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European a votat luni, 4 martie, favorabil propunerea ca, începând din anul 2021, să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. Documentul a fost aprobat de Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European cu 23 de voturi pentru şi 11 împotrivă. 

Raportul adoptat de Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European mai trebuie aprobat de plenul PE şi de statele membre în cadrul Consiliului UE.

Astfel, propunerea este ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară.

Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ”ora de iarnă”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Cu toate acestea, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de vară.

Piața Unică

În cazul în care Comisia stabilește că termenele stabilite ar putea să împiedice în mod semnificativ și permanent funcționarea adecvată a pieței unice, poate prezenta o propunere de amânare a datei de aplicare a directivei cu maximum 12 luni și de a prezenta o nouă propunere legislativă.

Ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:

De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.

După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Din 1933 până în 1939, ceasul era dat înainte în dimineaţa primei duminici din aprilie. Totuși, între aprilie 1940 şi noiembrie 1942, românii au avut numai ora de vară. 

Din 1943, anul în care aliaţii începeau bombardamentele aeriene asupra României, în plin război,  ţara noastră renunţa la datul ceasului înainte şi înapoi în funcţie de anotimp.

La 27 mai 1979, ceasul a fost dat, din nou, înainte. Din 1980 până în 1983, s-a revenit la regula primei duminici din aprilie. Din 1984, ceasul era dat înainte în dimineaţa ultimei duminici din martie. Singura diferenţă faţă de situaţia din prezent este că, în intervalul ’84-’86, ora 00 devenea ora 01. Din 1997, în ultima duminică din martie, ora 03 devenea ora 04. 

Când se trece la ora de vară 2019? 

Aceasta este întrebarea pe care și-o pun românii care vor să se bucure mai mult de lumina zilei. Anul acesta, trecerea la ora de vară se face duminică, pe 31 martie, când ora 3 dimineața devine ora 4. 

Citește mai mult:

Seasonal clock change in the EU

Sursa: PE –  Could switching between summer and winter time end in 2021?