32 de oraşe şi de regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru găsirea unor modalităţi noi de a ajuta persoanele în vârstă. Oraşele şi regiunile câştigătoare au pus în aplicare soluţii tehnologice, sociale sau organizaţionale inovatoare pentru a mări eficienţa sistemelor de asistenţă medicală şi socială şi au primit premii de la doamna Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru agenda digitală.
Câştigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda şi Marea Britanie. 13 situri de referinţă au primit câte trei stele, 12 au primit câte două stele şi 7 situri au primit câte o stea (a se vedea anexa şi catalogul pentru detalii complete).
Parteneriatul de inovare al Comisiei privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate cuprinde şase categorii de inovare: aderenţa la tratament, prevenirea căzăturilor, fragilitatea şi malnutriţia, asistenţa integrată, autonomia şi mediile adaptate persoanelor vârstnice. Câteva exemple de bune practici:
• Andaluzia (Spania) are un sistem electronic integrat de informaţii privind sănătatea pentru toţi cei 8,5 milioane de locuitori ai săi, a optimizat coordonarea structurilor de asistenţă medicală şi socială şi a sporit bunăstarea socială a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
• Scoţia a pus în aplicare un instrument pentru previzionarea riscurilor, în contextul iniţiativelor privind îngrijirile anticipate, pentru a-şi putea atinge până în 2020 obiectivul ca toţi cetăţenii săi să poată trăi mai mult şi mai sănătos, la domiciliu sau într-o instituţie de profil. Au rezultat mai puţine internări în spital, scurtarea duratei spitalizărilor şi economii nete de 190 GBP per pacient.
• Regiunea bască din Spania utilizează 14 proiecte TIC pentru a pune în aplicare strategia sa pentru persoanele care suferă de boli cronice. Până în prezent, s-au înregistrat o reducere cu 38 % a spitalizărilor cazurilor complexe şi o reducere cu 26 % a numărului urgenţelor.
• Universitatea din Coimbra, Portugalia, sprijină părţile interesate, care au o abordare holistică, în vederea implementării practicilor inovatoare. S-au înregistrat rezultate pozitive în domeniul îmbătrânirii cognitive, al demenţei şi al deteriorării vederii, fiind evaluaţi de specialişti 1 350 de pacienţi pe an şi creându-se peste 100 de locuri de muncă.
Un exemplu de proiect de 3 stele este website-ul NHS 24 al Guvernului Scoţiei, ce pune la dispoziţia cetăţenilor un ghid de autodiagnostic:
http://www.nhs24.com/SelfHelpGuide/DecisionTree/1062/1064/1068/1071/1072?ref=AtoZ#1072
Lista completă a website-urilor premiate poate fi accesată aici>>
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene