Deputaţii din Parlamentul European au cerut României să revină asupra reformelor sistemului judiciar şi să evite măsuri care ar putea slăbi lupta împotriva corupţiei.
Dezbaterea despre statul de drept în România a avut loc în plenul Parlamentului European miercuri, 3 octombrie, cu participarea Prim Vice-preşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, Preşedinţiei Austriei a Consiliului şi Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă. Deputaţii în Parlamentul European vor vota o rezoluţie pe această temă în sesiunea plenară din 12 – 15 noiembrie.
Declaraţiile participanţilor la dezbatere:
Frans TIMMERMANS (Comisia Europeană) Juliane BOGNER-STRAUSS (Consiliu)
Viorica DĂNCILĂ – Prim-ministrul României
Esteban GONZALEZ PONS (EPP, ES)
Josef WEIDENHOLZER (S&D, AT)
Monica MACOVEI (ECR, RO)
Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)
Ska KELLER (Greens/EFA, DE)
Barbara SPINELLI (GUE/NGL, IT)
Ignazio CORRAO (EFDD, IT)
Nicolas BAY (ENF, FR)
Mai multe informaţii
Context
Parlamentul European a dezbătut deja tema statului de drept în România în luna februarie a acestui an, în contextul protestelor masive generate de aprobarea de către Parlamentul României a propunerilor de revizuire a sistemului judiciar şi a modificărilor normelor privind conflictul de interese. Codul penal şi codul de procedură penală au fost de asemenea modificate, dar aceste modificări sunt în prezent analizate de Curtea Constituţională.
Protestatarii au ieşit din nou în stradă în luna august pentru a demonstra împotriva corupţiei şi a modificărilor din sistemul judiciar. Mai multe persoane au fost rănite în urma ciocnirilor între jandarmi şi protestatari.
În ianuarie 2018, Comisia Europeană a transmis avertizări privind efectele pe care aceste amendamente le-ar putea avea asupra independenţei sistemului judiciar din România şi asupra capacităţii acestuia de a lupta eficient împotriva corupţiei. Înainte de dezbaterea din plenul Parlamentului, Frans Timmermans, prim Vice-Preşedinte al Comisiei Europene, a participat la o discuţie cu eurodeputaţii în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri interne, luni, 1 octombrie.
Sursa: Comunicat de presă al PE