Comisia Europeană: sprijin suplimentar agricultorilor afectați de secetă

Comisia Europeană oferă sprijin agricultorilor europeni, care se confruntă cu o secetă extremă în această vară. Agricultorii vor putea beneficia în avans de plățile directe și pentru dezvoltare rurală și li se va acorda o mai mare flexibilitate pentru a utiliza terenuri care în mod normal nu ar trebui să fie folosite pentru producție, pentru a-și hrăni animalele.

Seceta prelungită din această perioadă din mai multe state ale UE are un impact semnificativ asupra productivității culturilor arabile și asupra furajelor, fapt care poate afecta, de asemenea, bunăstarea animalelor. În plus, reducerea stocurilor de furaje are un impact considerabil asupra veniturilor crescătorilor de animale, dat fiind că acest lucru le va spori costurile de producție, în cazul în care va exista o penurie de furaje mai târziu în cursul anului.

Pentru a veni în sprijinul agriculturilor afectați, Comisia va acorda:

  • plăți în avans mai mari: agricultorii vor putea beneficia de până la 70 % din plățile lor directe și de până la 85 % din plățile pentru dezvoltare rurală încă de la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc de luna decembrie, pentru a le îmbunătăți situația fluxului de numerar;
  • derogări de la anumite cerințe de înverzire, și anume de la normele privind diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă, pentru a permite utilizarea acestor terenuri pentru producția de furaje. Se are în vedere și adoptarea unor derogări suplimentare privind înverzirea, în vederea acordării unei mai mari flexibilități agricultorilor pentru a produce furaje.

Aceste măsuri vor fi deosebit de benefice pentru crescătorii de animale.

Sprijinul existent în cadrul PAC

În conformitate cu normele existente în materie de ajutoare de stat în sectorul agricol, poate fi acordat ajutor în proporție de până la 80 % din valoarea daunelor cauzate de secetă (sau până la 90 % în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale), în anumite condiții specifice. Achiziționarea de furaje poate fi eligibilă pentru ajutoare de stat, fie ca daune materiale, fie ca pierderi de venit.

De asemenea, se pot acorda compensații pentru daune fără să fie necesar să fie trimise notificări Comisiei (așa-numitele „ajutoare de minimis”). Statele membre pot acorda un ajutor de până la 15 000 EUR per agricultor, pe o perioadă de trei ani.

În ceea ce privește dezvoltarea rurală, actuala legislație privind PAC prevede mai multe posibilități:

  • în cazul în care un stat membru recunoaște starea de secetă drept „calamitate naturală”, se poate oferi un sprijin de până la 100 % pentru refacerea potențialului de producție agricolă afectat de secetă;
  • agricultorii care se confruntă cu o pierdere de venituri de peste 30 % din veniturile lor anuale medii vor primi o compensație financiară, prin instrumentele de gestiune a riscurilor;
  • agricultorii pot beneficia de scutiri de la angajamentele asumate prin diverse programe.

 

Sursa: Comunicat de presă al CE