Conform ”Tabloului de bord al transformării digitale” (Digital Transformation Scoreboard 2017), România se confruntă cu provocări semnificative în domeniul transformării digitale. Din păcate, cu rezultate slabe la cinci din șapte indicatori luați în calcul, țara noastră se află pe ultimul loc în UE. Performanțele României sunt îngreunate în special de lipsa unei infrastructuri digitale de înaltă calitate, de competențele digitale limitate în rândul profesioniștilor și de un climat de investiții destul de slab. Cu toate acestea, țara beneficiază de o puternică cultură antreprenorială, precum și de un ecosistem dinamic de inițiere a TIC. Sunt mentionate adoptarea, de către Guvernul român, a unor măsuri axate pe îmbunătățirea infrastructurii digitale și facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare. Vorbim aici de reducerile de taxe pentru a stimula investitiile pentru ”business angels” sau strategia de dezvoltare a infrastructurii de internet broadband pana in 2020.
Romania, vedere de ansamblu
Conform Digital scoreboard 2017, România înregistrează un nivel scăzut în cinci din cele șapte dimensiuni. Performanțele limitate ale țării sunt explicate în special prin lipsa unei infrastructuri digitale de înaltă calitate. De asemenea, profesioniștii au un nivel scăzut de competențe digitale.
În ciuda rezultatelor în creștere, mediul de investiții din țară rămâne nefavorabil, iar companiile ar trebui să-și intensifice eforturile în direcția transformării digitale. Cu toate acestea, țara prezintă rezultate promițătoare în ceea ce privește cultura antreprenorială și start-up-urile IT.
Puncte forte
Principalul avantaj al României îl reprezintă cultura sa antreprenorială solidă. Sondajele arată că românii susțin spiritul antreprenorial și că ar fi foarte interesați să își înceapă propria afacere, dacă beneficiază de condiții de reglementare și financiare adecvate. În ciuda unui context nefavorabil, ecosistemul start-up IT din România se extinde astăzi. Companiile specializate în afaceri sau tehnologii digitale reprezintă o bună parte din companiile create recent în țară.
Domenii ce trebuie îmbunătățite
Eforturi suplimentare sunt necesare în multe domenii. Cu toate acestea, infrastructura digitală a țării și nivelul competențelor digitale trebuie îmbunătățite în mod prioritar. În special, consolidarea accesului companiilor la o conexiune de bandă largă rapidă și fiabilă ar favoriza transformarea lor digitală.
De asemenea, companiile românești trebuie să ia măsuri pentru a spori abilitățile digitale în rândul angajaților, oferindu-le instruiri in domeniul TIC personalizate și mai regulate.
Comparație cu alte state membre din UE
În comparație cu alte state membre ale UE, România înregistrează scoruri reduse în cinci din cele șapte dimensiuni. Diferența dintre România și partenerii săi europeni este mai accentuată în ceea ce privește accesul la finanțare, oferta și cererea de competențe digitale, precum și în infrastructura digitală, cu punctaje de 30% sub media UE.
In 2018, pozitia României se menține în raport cu celelalte state din UE. Citeste mai mult in cel mai recent tablou de bord:
Promovarea educației digitale pentru tineri: #WeSpeakCode 2018, Timișoara
Centrul Europe Direct Timișoara, împreună cu partenerii, lansează cea de-a patra ediție a Școlii de Vară de Programare #WeSpeakCode, ce va avea loc în săptămâna 16-23 iulie. Sunt așteptați cca 70 de participanți – elevi de la clasa I-a până la a XII-a – pentru a lua parte la diverse ateliere de programare – webdesign, robotică, hardware, C, Java. Atelierele sunt susținute de mentori voluntari, specialiști în domeniu, sau tineri pasionați de IT. Organizatorii au inclus în programul școlii de vară și vizite la companii cu profil IT din Timișoara. Pentru mai multe detalii vizitați pagina Școlii de Vară.