Corpul European de Solidaritate, pregatiri pentru noul cadru financiar 2021-2017

În cadrul următorului buget pe termen lung al UE aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune un nou program pentru Corpul european de solidaritate, aplicabil după anul 2020, căruia să i se aloce 1,26 miliarde EUR pentru a extinde oportunitățile pe care le oferă.

Noul program va permite unui număr de cel puțin 350 000 de tineri europeni să sprijine comunitățile în situații de necesitate între 2021 și 2027 prin voluntariat, stagii și plasament în muncă. Propunerea adoptată astăzi marchează consolidarea Corpului european de solidaritate pentru perioada bugetară următoare.

Corpul european de solidaritate după 2020: întrebări și răspunsuri

 
[intense_collapsibles icon_size=”3″] [intense_collapse title=”Care este obiectivul Corpului european de solidaritate?” active=”1″ external_link_target=”_self”]Obiectivul Corpului european de solidaritate este acela de a le oferi tinerilor șansa de a lua parte la o serie de activități de solidaritate care abordează situații dificile din întreaga UE și din afara sa, prin activități de voluntariat, stagii sau locuri de muncă. Participarea la aceste activități nu numai că este benefică pentru dezvoltarea personală a tinerilor, pentru implicarea lor activă în societate și pentru capacitatea lor de inserție profesională, ci ajută și comunitățile aflate în situații dificile și sprijină organizațiile neguvernamentale, organismele publice și întreprinderile în eforturile pe care le depun pentru a face față provocărilor societale și altor nevoi neîmplinite.[/intense_collapse] [intense_collapse title=”Care sunt noutățile aduse de prezenta propunere în comparație cu temeiul juridic care reglementează Corpul european de solidaritate până în 2020?” external_link_target=”_self”]În conformitate cu noua propunere, Corpul de solidaritate va deveni punctul de intrare unic pentru tinerii care doresc să se implice, prin integrarea sistemului „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”. Acest sistem va adăuga noi oportunități de a desfășura activități de voluntariat pentru a sprijini operațiunile umanitare în țările terțe în care se desfășoară activitățile și operațiunile de ajutor umanitar. Aceasta va crea un veritabil „ghișeu unic” pentru tinerii care doresc să se implice în activități de solidaritate în UE sau în afara acesteia.[/intense_collapse] [intense_collapse title=”Cine se poate înscrie în Corpul european de solidaritate?” external_link_target=”_self”]Criteriile de eligibilitate pentru ca tinerii să participe rămân aceleași: orice tânăr cu vârsta între 17 și 30 de ani care este resortisant al unei țări participante sau care locuiește legal într-o țară participantă poate să se înscrie în Corpul european de solidaritate. Vârsta minimă de participare la una dintre activitățile Corpului este de 18 ani.

Tinerii care se înscriu în Corpul european de solidaritate vor trebui să adere la declarația de misiune și la principiile Corpului european de solidaritate. Înscrierea se poate efectua cu ușurință pe o pagină de internet specială, prin intermediul Portalului european pentru tineret.[/intense_collapse] [intense_collapse title=”Care sunt cerințele pentru organizații?” external_link_target=”_self”]Organizațiile participante vor fi evaluate cu atenție (de agențiile naționale care implementează programul Erasmus sau de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, în funcție de profilul lor). Și trebuie să își ia angajamentul de a respecta principiile și obiectivele Corpului european de solidaritate. Acest lucru înseamnă că se angajează să încurajeze dezvoltarea personală și profesională a participanților la Corpul european de solidaritate, să garanteze condiții sigure și decente, să asigure formarea profesională adecvată și să sprijine participanții să dobândească aptitudinile necesare pentru efectuarea activității lor. Organizațiile care oferă oportunități în cadrul Corpului european de solidaritate vor trebui să obțină o nouă etichetă de calitate.[/intense_collapse] [/intense_collapsibles]

Citește mai mult >>

Context

În discursul său din 2016 privind starea Uniunii, dl. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei, a anunțat crearea unui Corp european de solidaritate, care le va oferi tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani ocazia de a participa la o gamă largă de activități de solidaritate în întreaga UE și în afara granițelor sale. De la lansarea sa, la 7 decembrie 2016, aproape 64 000 de tineri s-au alăturat Corpului european de solidaritate și aproape 5 000 de participanți și-au început activitatea.

Informatii utile:

Toate informațiile momentului despre Corpul European de Solidaritate grupate într-un singur loc: 
https://www.erasmusplus.ro/stire/vrs/IDstire/463

Portalul Corpului european de solidaritate