9 Mai – Ziua Europei, sărbătorită în Banat cu teatru, muzică și proiecte educative

Ziua Europei la Timișoara

Ziua Europei va fi marcată miercuri, 9 mai 2018, la Timişoara, prin acţiuni finanţate de către Primăria Municipiului Timişoara şi realizate în parteneriat cu Prefectura județului Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Informare ” Europe Direct” si Asociația ”Corp Consular Timișoara”. 

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă doar data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii Uniunii Europene. Poate fi definită ca ziua cetăţenilor unei “Europe Unite”, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Deschiderea oficială a manifestării este programată pentru ora 12:00, în Piaţa Libertăţii. Programele artistice se vor derula începând cu ora 13:00, atât pe scena din Piaţa Libertăţii, cât şi în amfiteatrul din Piaţa Sfântul Gheorghe, şi vor antrena elevi și artiști din zona muzicii pop-rock, a muzicii populare, teatrului, cât şi sportivi şi iubitori ai sportului.

Ca în fiecare an, vor fi amenajate pavilioane în care atât reprezentanţii statelor europene, cât şi partenerii acestui proiect vor expune materiale de promovare şi vor realiza diverse activităţi în cadrul atelierelor în intervalul orar 12:00 – 19:00.

Acţiunile de informare vor fi puternic susţinute de către Centrul de Informare Europe Direct, atât prin materialele expuse la stand, cât şi prin materiale video care vor rula pe scena din Piaţa Libertăţii pe întreaga durată a evenimentului.

Punctul de atracţie va fi, cu siguranţă, prezența pe scenă a artiştilor din zona muzicii pop. Mai precis, de la ora 19.30 intră în scena portughezul Ricardo Caria, urmat de Lora, pentru că onoarea încheierii evenimentului să-i revină Andrei.

Festival dedicat Zilei Europei la Reșița, 9-11 mai

La Reșița, în zilele de 9-11 mai, Centrul de Informare Europe Direct Timișoara, împreună Universitatea Eftimie Murgu, Liceele Sabin Păuța și Traian Lalescu – instituții candidate pentru titlul de școală ambasador a Parlamentului European și Primăria Municipiului Reșița, organizează cea de-a treia ediție a festivalului Județean dedicat Zilei Europei.

Astfel, pe data de 9 Mai orele 10-17, la Universitatea Eftimie Murgu, peste 150 de tineri – elevi liceeni și studenți – participă cu lucrări la expoziția de postere dedicate evenimentului european, la concursuri și activități interactive. În paralel, are loc masa rotundă în care cadrele didactice și invitații din domeniul culturii dezbat tema “Identitate europeană și rolul culturii în dezvoltarea societății”.

Începând cu ora 13, publicul larg este invitat la un grandios eveniment în aer liber, în centrul civic al orașului. În deschiderea festivităților, corul laureat “Allegretto” va interpreta “Oda Bucuriei” într-o manieră modernă de tip flash-mob. Programul continuă cu alte piese muzicale corale si instrumentale, cu desene pe asfalt, teatru de marionete, face painting, casa rock și cu un moment de lectură urbană, iar echipele partenerilor vor distribui materiale informative europene. Finalul evenimentului va fi marcat de lansarea a zeci de baloane colorate.

Festivalul continuă în 10 și 11 mai cu simpozionul studențesc EU_student.ro organizat la Universitatea ”Eftimie Murgu”.

In cele trei zile de evenimente vor fi implicati peste 400 de elevi de la liceele ”Sabin Păuța”, ”Traian Lalescu”, ”Mircea Eliade” etc., numeroși studenți, dar și zeci de elevi invitați din alte localități ale județului Caraș-Severin, alături de cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor administrației de stat și invitați din domeniul cultural.