Dacă Europa și întreaga planetă se împarte atunci când vorbim despre politică, religie și problemele fierbinți precum migrația sau securitatea socială, atunci când vorbim despre educație, avem cu toții același glas. Știm că generația tânără este prezentul, nu viitorul nostru, și că investiția masivă în educație, gândirea vizionară și cooperarea între actorii societății sunt vitale pentru supraviețuirea unei națiuni.
Încă de la inființarea în 1999, Fundația Student Plus din Timișoara a derulat proiecte și programe pornind de la nevoile pe care le-a identificat in societatea timisoreana. Mii de tineri și sute de persoane vârstnice au participat la tabere de limbi străine, cursuri și proiecte europene pe temele migrației, cooperării integeneraționale, voluntariatului sau interculturalității. Iar în ultimii cinci ani, în calitatea de Centrul de Informare Europe Direct, am derulat un intens proiect de comunicare și educație pe teme europene în județele Timiș și Caraș-Severin.
În acest an, tema fierbinte pe care o propunem tinerilor este cea a participării civice. Suntem în prag de an electoral și problema identificată, nu doar în România, ci la întreg nivelul UE, este participarea scăzută la vot, lipsa cunoștințelor privind rolul și funcționarea instituțiilor europene și capacitatea redusă a tinerilor de a contribui la dezvoltarea societății prin implicare civică.
Avem patru proiecte europene în derulare și fiecare contribuie la creșterea capacității tinerilor de a înțelege lumea, politicile europene în particular și la mobilizarea lor pentru a deveni persoane active, lideri de opinie și vizionari, care să dea mai departe ceea ce au invățat.
În 2018, activitățile proiectelor iDebate, MAI+, Europarlamentar pentru o zi si Europe Direct Timisoara le oferă tinerilor diferite perspective și expuneri la informația europeană, istoria europeană, domeniul psihologiei clinice, ocazia de învăța să se exprime prin mijloacele video, informare privind procedurile legislative și dialogul cu autoritățile pentru a aduce schimbări în politicile de tineret.
Proiectul ”iDebate – I debate, therefore I learn”, implementat prin programul Europa pentru Cetateni, si cu parteneri din 7 tari europene (Romania, Slovenia, Ungaria, Croatia, Italia, Portugalia si Serbia) le va oferi unui numar de peste 2000 de tineri posibilitatea de a dialoga cu experti si cu alti tineri pe teme precum solidaritatea europeana, cetatenia digitala, participarea civica a tinerilor si functionarea institutiilor europene. Pana in prezent, au fost realizate două evenimente internationale si nouă evenimente locale. Toate evenimentele sunt transmise live, iar arhiva este disponibila pe site-ul proiectului.
[Not a valid template]Participarea la cele două evenimente internaționale, din Sisak, Croația și Maribor, Slovenia m-a facut să realizez cât de importantă este implicarea civică și ce efecte produce asupra oamenilor, asupra mediului înconjurător, asupra societății în care trăim. Ce am învățat eu din această experiență? În primul rând am învățat că nu trebuie să avem prejudecați, în al doilea rând că nu trebuie să mă opresc din încercarea mea de a descoperi cât mai multe despre diversitatea culturală de care Uniunea Europeană dispune. (Andrasy Bianca Varvara, studentă)
Proiectul MAI+ Memory Against Inhumanity: people with mental disorders under totalitarian regimes in Europe in care organizatia noastra este partener, este implementat tot prin programul Europa pentru cetateni. In saptamana 26-30 martie, 30 de elevi de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu din Timisoara, coordonati de prof. Alin Jitărel, au participat la sesiuni de dezvoltare personală și de familiarizare cu elementele psihologiei, ateliere de cercetare istorică privind abuzurile regimurilor totalitare asupra persoanelor cu boli psihice și de inițiere în productia de filme audio-video.
[Not a valid template]Am fost foarte interesată de acest proiect deoarece tema este interesantă și reală, face parte din istoria noastră și arată de unde am plecat și ce am făcut ca să ajungem unde suntem. Ce am învățat despre mine?
Nu am crezut că pot scrie un scenariu in 10 minute, apoi mi-a luat foarte putin să-l dezvolt, deoarece ne-au fost prezentate materiale inspiraționale. Toate informațiile acumulate ne vor ajuta mult în viitor. Vom fi pregătiți, atunci când ne vom întâlni cu o persoană cu o anumită boală, să știm cum să ne comportăm și să nu luăm exemplul celor din timpul regimurilor totalitare. (Vrabie Otilia Policsenia, elevă)
Proiectul Erasmus + de dialog structurat Europarlamentar pentru o zi | Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor in procesul legislativ a debutat cu evenimentul din perioada 6-9 martie, de la Timișoara, în cadrul căruia peste 140 de tineri au aflat cum este să fii membru al unui parlament, iar mai apoi au avut deosebita onoare de a intra în dialog direct cu decidenții politici și reprezentanții instituțiilor de invățâmânt. La eveniment au participat Dl. Nicu FĂLCOI, Vicepreşedinte al Senatului, Dl Ben-Oni ARDELEAN, Vicepreşedinte al Camerei Deputaților, Dl Victor GANȚ, Deputat, Dl Pavel POPESCU, Deputat, Dl Traian STANCU, Vicepreşedintele CJ Timiș, Dl Ovidiu MEGAN, Prorector al Universitatii de Vest, Dna conf. Eugenia GRECU, Universitatea Politehnica, Dl Raoul GORDEAN, asistent al Deputatului in Parlamentul European Maria Grapini și Dl. Ciprian BLAJ, inspector proiecte europene ISJ Timis. Vizibil emoționați de presiunea evenimentului, tinerii viitori parlamentari, suntem siguri, și-au prezentat propunerile privind restructurarea curriculei, extinderea programului-pilot privind masa calda, finantarea unor proiecte de educatie non-formala pentru scoli si licee, vizand dezvoltarea competentelor civice ale tinerilor. și au primit răspuns din partea invitaților mesei rotunde.
[Not a valid template]Aceste zile au fost o lectie din care am învățat că politica iți dă voie să nu uiti să fii om, să lupți pentru drepturile semenilor tăi și să ai tăria de a duce cu drag pe umerii tăi steagul patriei românești și pe celelalte meleaguri din UE. (Bobia Elfriede, studentă)
În perioada următoare, în cadrul proiectului Europe Direct Timișoara, echipa noastră, secondată de numeroșii voluntari și studenți în practică, va sprijini copiii și tinerii să se apropie de informația europeană prin evenimentele Youth Voice, CulturActiva și festivitățile dedicate Zilei Europei, ce vor avea loc la licee și școli generale din Timișoara, Lugoj, Buziaș, Reșița, Bocșa și Hațeg.