La 31 ianuarie, Comisarul Tibor Navracsics i-a primit pe tineri pentru a discuta despre punctele lor de vedere referitoare la viitorul Europei și pentru a reflecta asupra modului în care prioritățile lor ar putea fi luate mai bine în considerare.
Astfel, 100 de tineri din întreaga Europă au prezentat idei concrete privind modul de a oferi Europei un viitor mai bun, în urma discuțiilor purtate în contextul inițiativei „O nouă narațiune privind Europa”. Aceste recomandări sunt prezentate împreună cu rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru, care arată că participarea tinerilor la activități de voluntariat, la organizații și la alegeri a crescut în ultimii ani.
Proiectul „O nouă narațiune privind Europa” a implicat un număr de 62 000 de tineri prin intermediul unei serii de dezbateri organizate în întreaga Europă. În acest context, tinerii au prezentat douăsprezece idei concrete privind viitorul Europei.
Ideile prezentate astăzi au fost testate într-un recent sondaj Eurobarometru pentru a verifica rezonanța lor cu un grup mai larg de tineri. Ancheta, care a consultat aproximativ 11 000 de cetățeni cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani în septembrie 2017, ilustrează faptul că aceștia sunt, în general, de acord cu necesitatea de a:
- promova gândirea critică și capacitatea de căutare a informațiilor în vederea combaterii știrilor false și a extremismului (49 %);
- facilita accesul la informațiile referitoare la stabilirea și la munca în străinătate (49 %);
- promova schimbările de comportament prin intermediul unor inițiative respectuoase față de mediu, precum transportul durabil sau sistemele de reciclare din Europa (40 %).
Iată alte concluzii principale ale sondajului Eurobarometru:
- Mai mult de jumătate dintre tinerii europeni consideră educația și competențele drept prioritatea majoră pe care UE ar trebui să o abordeze. Protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice se află pe locul doi, urmate de ocuparea forței de muncă, de gestionarea fluxurilor de migrație și de integrarea refugiaților.
- Tinerii au fost mai activi decât în cazul sondajului anterior, efectuat în decembrie 2014. 31 % dintre respondenți au declarat că au fost implicați în activități de voluntariat organizate în cursul ultimelor 12 luni.
- Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt implicați în organizații precum cluburi sportive, cluburi de tineret sau ONG-uri locale.
- În special, 64 % dintre respondenți declară că au votat în cadrul unor alegeri politice în ultimii 3 ani.
Link-uri utile:
What future for Europe? Putting young people at the heart of the debate
Sursa: Comunicat de presă al CE