WiFi4EU: Rezultatele preliminare ale rundei a treia

A treia sesiune de depunere a cererilor WiFi4EU a avut loc în perioada 19-20 septembrie 2019. Comisia Europeană a primit peste 11.000 de cereri din toate țările participante. Cu un buget de apel de 26,7 milioane EUR, Comisia va distribui 1.780 de vouchere în municipalitățile europene, obiectivul fiind crearea unei rețele Wi-Fi gratuite în spațiile publice.

Răspunsul municipalităților la cel de-al treilea apel WiFi4EU a fost impresionant. Peste 2000 de municipalități și-au transmis candidatura în primele 2 secunde de la deschiderea apelului. La închiderea perioadei de depunere a candidaturii din 20 septembrie, Comisia a primit peste 11.000 de cereri din toate țările participante din cele 25.000 de municipalități înregistrate. Numărul de cereri este de peste șase ori mai mare decât cantitatea de bonuri disponibile.

Primele două runde

Primul și cel de-al doilea apel WiFi4EU au acordat în total 6.200 de vouchere municipalităților din toată Europa. Voucherul WiFi4EU oferă o sumă fixă ​​de finanțare de 15.000 de euro pe municipalitate destinată să sprijine instalarea echipamentelor Wi-Fi de ultimă generație în centrele vieții comunitare, cum ar fi primăriile, bibliotecile publice, muzeele, parcurile publice sau piețele, pentru a oferi acces gratuit la internet Wi-Fi cetățenilor și vizitatorilor lor. Consultă harta României cu entitățile câștigătoare >>> WiFi4EU-RO

Pașii următori
După închiderea perioadei de primire a cererilor, Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), agenția executivă a Comisiei însărcinată cu implementarea programului WiFi4EU, face verificările necesare ale admisibilității și eligibilității municipalităților. Află mai multe despre cronologia următoarelor etape pentru apelul trei.

Beneficiarii vor fi selectați pe principiul primul venit, primul servit, asigurând în același timp echilibrul geografic. Fiecărei țări participante i se garantează minimum 15 vouchere, iar numărul maxim de vouchere pe care îl poate primi este de 142.

Context

Se așteaptă ca WiFi4EU să contribuie la reducerea decalajului digital, în special în comunitățile care sunt în urmă în ceea ce privește alfabetizarea digitală. După cum arată lista municipalităților câștigătoare, nu doar orașele mari vor fi echipate cu hotspoturi Wi-Fi gratuite. WiFi4EU ajunge și în regiunile rurale și pe teritoriile europene din întreaga lume.

În ceea ce privește interesul arătat de municipalități și rata de revenire a aplicanților, remarcăm că 71% dintre câștigătorii celui de-al doilea apel sunt municipalități care nu au avut succes la primul apel și au decis să depună din nou candidatura. Următorul apel WiFi4EU se va deschide în 2020. 

Sursa: Portalul Wifi4EU