Summitul UE-Ucraina: UE își intensifică sprijinul pentru regiunea Mării Azov

În cadrul summitului, UE și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. În cadrul ultimului Consiliu European, liderii UE au hotărât din nou să prelungească sancțiunile economice impuse de UE împotriva Rusiei, pentru o perioadă de 6 luni, în absența progreselor.

Situația din Marea Azov și măsurile de sprijin suplimentare pentru această regiune s-au aflat pe ordinea de zi. De asemenea, liderii au condamnat măsurile Rusiei de acordare a cetățeniei ruse cetățenilor ucrainenilor care locuiesc în zone care nu se află sub control guvernamental.

În plus, liderii UE și ai Ucrainei au făcut schimb de opinii cu privire la prioritățile viitoare ale relațiilor dintre UE și Ucraina, examinând etapele următoare ale punerii în aplicare a acordului de asociere.

Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește programul de reforme al Ucrainei, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției, precum și sprijinul acordat de UE acestui proces. Reformele din sectorul energetic și din cadrul administrației și respectarea statului de drept se află, de asemenea, pe ordinea de zi.

S-a discutat despre comerțul bilateral și despre punerea în aplicare a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare.

Conferința de presă comună
– Volodymyr ZELENSKY, președintele Ucrainei
– Donald TUSK, președintele Consiliului European
– Jean-Claude JUNCKER, președintele CE

Remarks by President Donald Tusk after the EU-Ukraine summit in Kyiv

Link-uri utile: Ce trebuie să ştii despre conflictul din Marea Azov (Euractiv.ro)