Despre viitorul Uniunii Europene, in chat pe Facebook

chat„Cred că Europa deja interferează cu prea multe domenii ale vieții naționale și sufocă identitățile noastre naționale individuale”, a spus domnul Callanan, cerând mai „puțină” Europă. Pentru doamna Harms, mai „multă” Europă înseamnă „eforturi comune în combaterea recesiunii, abordarea șomajului și controlarea piețelor financiare, în special prin crearea unei uniuni bancare”.Mai „multă” sau mai „puțină” Europă? Austeritate sau investiții? Cum se poate aborda extinderea viitoare a UE? Sunt multe teme asupra cărora Martin Callanan (CRE, Regatul Unit) și Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania) nu sunt de acord. Fanii Parlamentului pe Facebook au aflat care sunt acestea la începutul lunii iulie, într-un chat cu cei doi lideri politici. În cadrul acestuia, europenii au pus întrebări despre viitorul Europei și teme de actualitate, precum scandalul Prism.

Cei doi au opinii diferite și despre cum trebuie să se extindă UE. „În general sprijin extinderea și cred că o Europă mai mare și mai superficială ar fi mai bună decât una mai mică și mai profundă”. „Eu cred că trebuie mai întâi să consolidăm Uniunea existentă și apoi să decidem să ne extindem”, a arătat doamna Harms.

Cei doi politicieni au fost întrebați despre presupusa spionare de către SUA a europenilor și instituțiilor UE. „Încă nu avem nicio dovadă. Înainte să judecăm, trebuie să ne amintim că multe atacuri teroriste au fost împiedicate prin activitățile de supraveghere”, a spus domnul Callanan. Doamna Harms a arătat că „instituțiile, politicienii și cetățenii nu trebuie să fie obiective ale serviciilor secrete fără verificări și un echilibru adecvat”.

Au fost și întrebări despre cum poate fi consolidată democrația în Europa. „Răspunsul este redarea unor puteri statelor membre și organelor politice de care sunt mai aproape cetățenii”, a spus domnul Callanan. Doamna Harms s-a arătat în favoarea UE și a cetățenilor, dând ca exemplu inițiativa cetățenilor despre dreptul la apă, care „a arătat că cetățenii sunt capabili să-și facă vocea auzită în UE”.

sursa: Parlamentul European