La Bruxelles s-au anuntat cei 19 finalisti pentru premiul RegioStars 2014

Regiostars-awards-2014_graph_popupLista finaliștilor premiilor RegioStars 2014, care recompensează cele mai inspiratoare și inovatoare proiecte regionale, a fost publicată la Bruxelles. Juriul premiilor RegioStars a ales 19 finaliste din cadrul celor 80 de proiecte sprijinite prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și/sau al Fondului Social European (FSE), pe baza a patru criterii esențiale: caracterul inovator, impactul, durabilitatea și parteneriatele create.

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a declarat în legătură cu proiectele selectate: „Cele 19 proiecte selectate de juriu arată politica regională în acțiune. Ele subliniază activitatea excelentă desfășurată pe teren și demonstrează inventivitatea și dinamismul cu care regiunile europene utilizează fondurile noastre pentru a declanșa creșterea economică și pentru a crea locuri de muncă. Acesta este, de fapt, obiectivul Strategiei Europa 2020: găsirea unor soluții noi pentru a aborda provocările noastre comune, cum ar fi șomajul în rândul tinerilor, poluarea și schimbările climatice, calitatea vieții în orașele noastre și lipsa oportunităților de a crește și de a prospera pentru întreprinderile mici. Sunt extrem de impresionat de calitatea finaliștilor din acest an. Ei reprezintă o sursă de inspirație pentru alte regiuni și orașe din întreaga Europă. În fond, succesul politicii regionale și al investițiilor sale în favoarea dezvoltării economice depinde, în ultimă instanță, de proiectele propriu-zise.”

Finaliștii provin din regiuni și orașe situate în 17 state membre: Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie.

În data de 8 octombrie, în cadrul celei de-a unsprezecea săptămâni anuale a regiunilor și a orașelor europene (OPEN DAYS 2013), ei își vor prezenta proiectele în fața unui juriu prezidat de fostul președinte al Comitetului Regiunilor, dl Luc Van den Brande. Laureații vor fi desemnați cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor, care va fi prezidată de comisarul Hahn la Bruxelles, la data de 31 martie 2014.

Categoriile premiilor reflectă prioritățile Strategiei Europa 2020:

  • Creștere inteligentă — inovare în cadrul IMM-urilor: sprijinirea competitivității și a creșterii întreprinderilor mici și mijlocii
  • Creștere durabilă — creștere și locuri de muncă ecologice prin bioeconomie:investiții durabile în sectorul bioeconomiei
  • Creștere favorabilă incluziunii — crearea de locuri de muncă pentru tânăra generație: o contribuție la combaterea șomajului în rândul tinerilor
  • CityStar — proiecte de investiții pentru o rețea durabilă de transport public urban: sprijinirea dezvoltării de strategii pentru a aborda problemele de transport cu care se confruntă orașele noastre

Precedenta decernare a premiilor RegioStars pentru anul 2013 a recompensat proiecte emblematice la Porto (Portugalia), în nord-vestul Angliei (Marea Britanie), în Warmińsko-Mazurskie (Polonia), la Berlin (Germania) și în Lituania. Categoriile au fost axate pe cercetare și dezvoltare, pe utilizarea eficientă a resurselor în cadrul IMM-urilor, pe inovarea socială, pe dezvoltarea urbană durabilă, precum și pe utilizarea de înregistrări video pentru a promova politica regională a UE.

Context

Obiectivul premiilor RegioStars este de a recunoaște bunele practici în materie de dezvoltare regională și de a pune în valoare proiecte originale și inspiratoare, care ar putea constitui modele pentru alte regiuni.

Premiile anuale RegioStars sunt deschise tuturor regiunilor UE care doresc să prezinte proiecte ce au beneficiat de investiții prin politica regională a UE începând cu data de 1 ianuarie 2000. De la crearea acestor premii, în 2008, cel mai mare număr de cereri a fost primit din partea Austriei, a Belgiei, a țărilor baltice și a Țării Galilor (Marea Britanie).

Săptămâna OPEN DAYS 2013, care va avea loc între 7 și 10 octombrie 2013 la Bruxelles, va oferi finaliștilor oportunitatea de a-și prezenta și de a-și explica proiectele. Acest eveniment reunește sute de reprezentanți politici, de experți și de profesioniști pentru a dezbate pe tema politicii regionale. În acest an, evenimentul va avea loc într-un moment crucial, întrucât regiunile și orașele europene vor fi pe punctul de a finaliza pregătirile pentru politica de coeziune recent modificată a UE, pentru perioada 2014-2020.

util: Premiile RegioStars 2014 : descrierea proiectelor finaliștilor

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene