Vicepreședintele CE Maroš Šefčovič: Rezultat pozitiv al discuțiilor trilaterale privind gazele

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, la data de 13 decembrie, cu privire la rezultatul discuțiilor trilaterale privind gazele:

“Toți sunt câștigători astăzi. Salut acest acord bine echilibrat, care este esențial pentru asigurarea unui tranzit neîntrerupt de gaz rusesc în Europa prin Ucraina. Securitatea aprovizionării cu gaz a gospodăriilor europene a stat la baza discuțiilor noastre și a fost prioritatea mea numărul unu. Trimitem un mesaj puternic atât consumatorilor, cât și industriei, demonstrând clar că UE garantează locuințe calde, piețe stabile și prețuri competitive. Este vorba despre o Uniune Energetică rezistentă.”

El a mai menționat că Rusia rămâne un furnizor de încredere pentru Europa, dar și că Europa îți manifestă solidaritatea fată de Ucraina.

Negocierile între Compania „Naftogaz Ukrainy”, Societatea „Operatorul rețelei de transportare a gazelor din Ucraina” și Compania rusă „Gazprom” privind transportarea gazelor rusești către Europa prin teritoriul Ucrainei au avut loc la Viena în ziua de 13 decembrie. S-a convenit să fie coordonate variantele de continuare a tranzitului.

Citește întregul comunicat >>> Statement of Vice-President Maroš Šefčovič on the positive outcome of trilateral gas talks