Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene: orientări politice pentru CE 2019-2024

În urma votului secret din 16 iulie din Parlamentul European, doamna Ursula von der Leyen a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Europene. Aceasta îi va succede lui Jean-Claude Juncker, urmând a-și începe mandatul de 5 ani în data de 1 noiembrie 2019. 

Candidatul propus a primit votul a 383 de membrii ai legislativului european, 327 au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut. În momentul de față, Parlamentul numără 747 de deputați în urma notificărilor oficiale venite din partea autorităților statelor membre, prin urmare pragul necesar a fost de 374 de voturi (mai mult de 50% din membri). Alegerea a avut loc prin vot secret pe hârtie.

Ursula von der Leyen s-a născut în data 8 octombrie 1958 și este o politiciană creștin-democrată germană, ocupând în perioada 2013-2019 funcția de ministru al Apărării în guvernul federal german. A fost nominalizată în data de 2 iulie 2019 de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, urmând a fi al doilea președinte german al CE, după Walter Hallstein.

Aceasta a anunțat că vizează o agendă ambițioasă împotriva schimbărilor climatice, pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Ea a mai promis să colaboreze îndeaproape cu Parlamentul European pentru a consolida democrația și pentru a construi o economie socială de piață echitabilă în Europa.

În numele Parlamentului, doresc să vă felicit pentru alegerea în funcția de Președinte al Comisiei Europene. O foarte importantă etapă pentru instituțiile europene începe acum; trebuie să pregătim audierile pentru comisarii desemnați, care sunt luate foarte serios de către membrii Parlamentului European. Ne așteptăm ca subiectele pe care le-ați abordat astăzi în plen să fie examinate amănunțit și detaliate de către viitorul colegiu, care se va prezenta la audieri în fața comisiilor competente. Următorii ani vor fi foarte importanți pentru viitorul Uniunii Europene și nu vom putea face față cu succes provocărilor decât printr-o cooperare strânsă și completă între instituții.

David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European

ORIENTĂRI POLITICE PENTRU VIITOAREA COMISIE EUROPEANĂ 2019-2024

  • Un Pact ecologic european: Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
  • O economie în serviciul cetățenilor: o economie socială de piață puternică și rezilientă prin sprijinirea întreprinderilor mici, întărirea uniunii economice și monetare, punerea în aplicare integrală a Pilonului european al drepturilor sociale etc.
  • O Europă pregătită pentru era digitală; pregătirea cetățenilor pentru viitor prin educație și competențe digitale, înaintarea unei propuneri legislative referitoare la o abordare europeană coordonată a implicațiilor umane și etice ale inteligenței artificiale.
  • Protejarea modului nostru de viață european: apărarea statului de drept, Frontiere solide și o nouă abordare în materie de migrație, Securitate internă.
  • O Europă mai puternică pe plan internațional: un comerț liber și echitabil, o abordare integrată și globală a securității europene.
  • Un nou elan pentru democrația europeană: un parteneriat consolidat între Comisia Europeană și Parlamentul European, îmbunătățirea sistemului candidaților cap de listă, crearea unui organism etic
    independent comun tuturor instituțiilor UE. 

Citește mai mult: O Uniune mai ambițioasă Programul meu pentru Europa